Id kategorii - 23
Itemid - 28
view - article
id - 1234
referer -
uri - /w/1234-witamina-pp
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

witamina PP

inaczej niacyna, witamina B3, czynnik przeciwpelagryczny. Jest rozpuszczalna w wodzie, należy do witamin z grupy B. Pełni następujące funkcje:

  • bierze udział w produkcji hormonów płciowych (m. in. estrogenów).
  • odpowiada za utrzymanie właściwego stanu skóry.
  • odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu.
  • w połączeniu ze związkami chromu obniża poziom cholesterolu we krwi u osób z hipercholesterolemią.

Niedobór witaminy PP może objawiać się spadkiem masy ciała, osłabieniem, biegunkami, zmianami skórnymi (m. in. rumień lombardzki, czyli pelagra), zawrotami i bólami głowy, bezsennością. W przypadku bardzo dużych niedoborów może dojść do niedokrwistości, demencji, paraliżu kończyn, szczególnie nóg.

Nadmiar witamy PP może prowadzić do zmian skórnych (swędzenie, pieczenie), arytmii serca, podniesienia poziomu glukozy we krwi, martwicy wątroby.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę PP wynosi około 20 mg.

Bogatym źródłem witaminy PP jest szynka z piersi kurczaka, wątroba, orzechy arachidowe, drób, mięso wieprzowe, tłuste ryby.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!