Id kategorii - 20
Itemid - 25
view - article
id - 1196
referer -
uri - /s/1196-sod
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

sód

jeden z głównych elektrolitów w organizmie człowieka, bierze udział w regulowaniu gospodarki wodno-elektrolitowej, a także pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Sód podnosi ciśnienie krwi, reguluje pracę mięśni (skurcze i rozkurcze), zwiększa wydzielanie soków trawiennych oraz reguluje ciśnienie osmotyczne w płynie zewnątrzkomórkowym.

Niedobory sodu występują rzadko, mogą prowadzić do obniżenia ciśnienia krwi, bólu głowy, utraty apetytu, kłopotów z pamięcią i koncentracją. Natomiast nadmiar sodu może prowadzić do nadciśnienia i obrzęków. Sód wchodzi w skład soli kuchennej, a jego bogatym źródłem są produkty spożywcze, które w procesie produkcji są solone, takie jak pieczywo, wędliny oraz słone przekąski. Dziennie powinno się spożywać do 1500 mg sodu, co w przeliczeniu na sól kuchenną daje niecałe 4 g.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!