Id kategorii - 19
Itemid - 24
view - article
id - 1182
referer -
uri - /r/1182-rownowaga-kwasowo-zasadowa
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

równowaga kwasowo-zasadowa

zdolność organizmu człowieka do utrzymywania słabo zasadowego pH krwi (7,36). Równowaga kwasowo-zasadowa jest nieustannie burzona w efekcie procesów metabolicznych. Odchylenia od równowagi kwasowo-zasadowej mogą być dwojakie.

Z jednej strony zagraża organizmowi nadmiar zasad (alkaloza, zasadowica). Do takiego stanu może dojść w skutek np. uporczywych biegunek i wymiotów, nadmiernego picia wód alkalicznych czy przebywania na dużych wysokościach. Z alkalozą organizm człowieka radzi sobie poprzez wydalanie nadmiaru zasad z moczem. W życiu codziennym organizmowi człowieka bardziej zagraża kwasica, czyli acydoza – nadmiar kwasów metabolicznych. Jednym z czynników, które mogą działać zakwaszająco lub alkalizująco na organizm, jest żywność. Do produktów spożywczych zakwaszających należą:

  • produkty zbożowe,
  • mięso, wędliny, podroby, drób,
  • sery twarogowe,
  • jaja.

Do produktów alkalizujących (odkwaszających) należą:

  • mleko i sery żółte,
  • owoce i warzywa.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!