Id kategorii - 83
Itemid - 315
view - article
id - 518
referer -
uri - /menu-na-codzie-314/wiosna/518-wiosenne-kolacje
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Wiosenne kolacje

Wczesną wiosną – jeszcze mało się różni od zimowej – dbamy o to, by była ciepła, niezbyt obfita i spożyta o określonej porze. Stopniowo jednak urozmaicamy wiosenne dania kolacyjne, tak jak śniadania i obiady, zielonymi dodatkami, a warzywa i owoce z poprzedniego sezonu zastępujemy nowalijkami.


Przykładowe zestawy i przepisy:

pasek_kolacja

Kolacja, zarówno pod względem produktów i składników, powinna stanowić uzupełnienie wcześniej zjadanych posiłków. Powinno się ją jadać nie później niż o godz. 19, a nawet o 18.

Na ciepło czy na zimno?

Kolacja nie musi być wyszukana, jednak warto, aby był to ciepły posiłek. Lekki gotowany posiłek o tej porze dnia jest łatwiej trawiony przez układ pokarmowy, a więc nie zalega i nie powoduje np. trudności z zaśnięciem. Do przygotowania kolacji można poprosić o pomoc dzieci.

Na zielono

Podobnie jak śniadanie i obiad, wiosenna kolacja powinna zawierać zielone dodatki: szczypiorek, koperek, rzeżuchę, sałatę i in. Dania mogą być tradycyjne, ale należy je wzbogacić w naturalne witaminy, np. jajecznicę podawać ze szczypiorkiem, pierogi posypać siekaną rzeżuchą, a kopytka koperkiem. Dania nie powinny być zbyt obfite i raczej nie podajemy na kolację dużych porcji surówek. Natomiast dobrą propozycją są warzywa gotowane na parze lub duszone.

Zobacz także:

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!