Lato już za nami. W pamięci mamy jeszcze letnie wspomnienia, ale ciepła niestety nie da się przechować. Zakładamy coraz cieplejsze ubrania. Jedzenie również powinno nas rozgrzewać. Warto zatem zadbać, aby dzieci dostawały nawet 3 ciepłe posiłki, na które będą się składać pełnoziarniste kasze, makarony, płatki.
Przykładowe zestawy i przepisy:
Jesienią bywają też cieplejsze dni. Możemy wówczas, korzystając z bogactwa jesiennych owoców, serwować podgrzane zupy mleczne z płatkami owsianymi..
Jesień, to pora, kiedy pojawiają się pierwsze większe infekcje, przeziębienia. Można się przed nimi zabezpieczyć. Doskonałym pomysłem mogą być owoce i warzywa sezonowe, które dostarczą nam niezbędnych witamin i składników mineralnych. Odkryjmy bogactwo śliwek, jabłek, gruszek czy dyni lub cukinii. Dodatek czosnku pomoże nam wzmocnić odporność.
Nie można zapomnieć o drugim śniadaniu. Dla młodego organizmu przerwa, w czasie której dostarcza się niezbędnej porcji energii oraz uzupełnia podaż składników odżywczych jest absolutnie konieczna.
Warto przyzwyczajać młodych uczniów do jadania razowego pieczywa, a białe bułeczki zastępować orkiszowymi czy grahamkami. Kolorowe zestawy warzyw i owoców dodają apetytu i zachęcają do jedzenia w szkole.