Id kategorii - 13
Itemid - 18
view - article
id - 473
referer -
uri - /k/473-kwas-foliowy
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

kwas foliowy

inaczej witamina B9, jest rozpuszczalny w wodzie, należy do witamin z grupy B. Pełni następujące funkcje:

  • Przekształca homocysteinę do metioniny (homocysteina wzmaga procesy miażdżycowe).
  • Współdziała z witaminą B12 w regulacji tworzenia i dojrzewania krwinek czerwonych.
  • Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, nerwowego oraz do rozwoju wszystkich komórek organizmu.

Niedobory kwasu foliowego w przypadku płodu mogą prowadzić do powstawania Wad Cewy Nerwowej. Niedobór kwasu foliowego może prowadzić do niedokrwistości megaloblastycznej (zmniejszona ilość erytrocytów, przy normalnej lub zwiększonej ilości hemoglobiny), zwiększenia podatności komórek na transformacje nowotworowe, zmniejszenia odporności organizmu, nadpobudliwości, bezsenności.

Dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy wynosi około 260µg. U kobiet ciężarnych zapotrzebowanie zwiększa się do 400µg na dzień.

Bogatym źródłem kwasu foliowego jest wątroba, szpinak, kalafior, brukselka, bób, szparagi.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!