Id kategorii - 23
Itemid - 28
view - article
id - 1227
referer -
uri - /w/1227-witamina-b12
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

witamina B12

inaczej kobalamina, czynnik przeciwanemiczny. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, należy do witamin z grupy B. Posiada następujące funckje:

  • uczestniczy w produkcji komórek krwi, zapobiega anemii złośliwej.
  • bierze udział w syntezie DNA.
  • tworzy osłonki komórek nerwowych, dzięki czemu wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Niedobór witaminy B12 może powodować niedokrwistość megaloblastyczną (zmniejszona ilość erytrocytów, przy normalnej lub zwiększonej ilości hemoglobiny), zaburzenia układu nerwowego, zahamowanie rozwoju fizycznego i psychicznego dzieci. Na większe niedobory narażone są osoby, które wykluczają całkowicie produkty pochodzenia zwierzęcego w swojej diecie.

Nadmiary występują rzadko, u niektórych osób powodują uczulenia.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12 wynosi ok. 2µg.

Bogatym źródłem witaminy B12 jest wątroba, ostrygi, żółtko jaja kurzego, tuńczyk.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!