ZOBACZ
WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI
Zdrowo jem, więcej wiem! Postaw na słońce Tradycyjny sad Filmeko Akademia Fundacji BOŚ |
Więcej… |
dr inż. Danuta Gajewska
Polskie Towarzystwo Dietetyki
Zmiana stylu życia, w tym sposobu odżywiania się, ma kluczowe znaczenie w leczeniu miażdżycy – zwięźle prezentujemy całą strategię postępowania w tej chorobie.
Miażdżyca to złożona choroba o charakterze metabolicznym, która objawia się obecnością blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych. Może być przyczyną wielu chorób sercowo-naczyniowych, w tym choroby niedokrwiennej serca i chorób naczyń mózgowych. Charakterystyczny dla tego schorzenia jest nieprawidłowy profil lipidów osocza, a zwłaszcza wysokie stężenie cholesterolu całkowitego, niskie stężenie cholesterolu frakcji HDL, wysokie stężenie cholesterolu frakcji LDL i triglicerydów. Zmiana stylu życia obejmująca odpowiednie modyfikacje dietetyczne może prowadzić do skutecznego obniżenia poziomu cholesterolu, wymaga jednak wprowadzenia trwałych nawyków żywieniowych.
Podstawowe zasady
Zasady żywienia w miażdżycy są oparte na wzorach racjonalnego żywienia dla osób zdrowych. Dieta powinna bazować na produktach roślinnych, a także rybach, chudym mięsie, chudych produktach mlecznych. W praktyce pacjentom na obiad zaleca się talerz do połowy wypełniony warzywami, a drugą połowę powinien stanowić węglowodanowy dodatek i źródło białka (np. porcja drobiu). Korzystne jest stosowanie takich technik kulinarnych, które nie prowadzą do zwiększenia udziału tłuszczu w gotowej potrawie, jak np. gotowanie na parze, duszenie, pieczenie w rękawie. Nierozłącznym elementem terapii miażdżycy jest aktywność fizyczna w wymiarze przynajmniej 30 min przez większość dni w tygodniu.
Strategia dietoterapii miażdżycy obejmuje:
1. Utrzymanie prawidłowej masy ciała (dzięki optymalnej podaży energii i aktywności fizycznej) lub zmniejszenie masy ciała w przypadku osób z nadwagą lub otyłością. Korzystny efekt zdrowotny u osób z otyłością uzyskuje się już przy utracie 5% masy ciała.
2.TŁUSZCZE
3. CHOLESTEROL
Ograniczenie spożycia cholesterolu do 200 mg/dobę, poprzez zmniejszenie spożycia tłustych mięs, wędlin, podrobów, owoców morza. Taka ilość cholesterolu zawarta jest np. w 200 g kiełbasy salami lub tłustego sera żółtego oraz niespełna 60 g wątróbki wieprzowej.
4.BŁONNIK
5. WĘGLOWODANY
6. BIAŁKO
7. INNNE
DIETY WSPOMAGAJĄCE LECZENIE:
Dieta w leczeniu choroby nowotworowej
Copyright © 2010 by Fundacja Banku Ochrony Środowiska