Id kategorii - 43
Itemid - 59
view - article
id - 1252
referer -
uri - /wspomagajce-leczenie/1252-dieta-w-leczeniu-choroby-nowotworowej
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Dieta w leczeniu choroby nowotworowej

dieta_wspomagajace_leczenie_nowotworow_choroba

 

dr inż. Danuta Gajewska
Polskie Towarzystwo Dietetyki

 

Czy wiesz, że prawidłowa dieta może zwiększyć efektywność leczenia choroby nowotworowej i ograniczyć ryzyko przerzutów? Dowiedz się, jak zapewnić choremu właściwe odżywienie i w jaki sposób pomóc dietą złagodzić efekty uboczne leczenia, takie jak: nudności, utrata apetytu, wagi i in. Piszemy także o roli dietetyka w leczeniu chorób nowotworowych.

Prawidłowa dieta ma duże znaczenie nie tylko w profilaktyce chorób nowotworowych, ale także w zwiększeniu efektywności leczenia, łagodzeniu efektów ubocznych chemio- lub radioterapii, podniesieniu odporności organizmu oraz utrzymaniu dobrego stanu odżywienia.

Specyfika diety

Pacjenci z chorobą nowotworową często muszą stosować zmodyfikowaną dietę, której założenia odbiegają od zasad racjonalnego żywienia. U osób zdrowych spożycie adekwatnej do potrzeb ilości żywności nie jest problemem. Wręcz przeciwnie, często z rozsądku muszą oni poskramiać apetyt. U chorych z chorobą nowotworową spożycie wszystkich zalecanych produktów w ciągu dnia czasami jest bardzo trudne lub wręcz niemożliwe. W części przypadków jest to efekt stosowanego leczenia prowadzącego do zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego, anoreksji, zmęczenia i zaburzeń smaku. Z drugiej strony, samo schorzenie wymaga zwiększenia podaży energii i dobrej jakości białka oraz optymalnej podaży pozostałych składników odżywczych.

Rola dietetyka

Proces leczenia stanowi ogromne wyzwanie dla całego zespołu opiekującego się pacjentem onkologicznym, a zwłaszcza dla dietetyka, który powinien odpowiadać za opracowanie zaleceń dietetycznych osoby chorej. W każdym przypadku dieta powinna być opracowana indywidualnie, z uwzględnieniem rodzaju nowotworu, jego umiejscowienia, stopnia zaawansowania choroby, stosowanego leczenie, objawów ubocznych leczenia, stanu odżywienia pacjenta i jego preferencji żywieniowych. Oprócz zbilansowania pod kątem zawartości składników odżywczych dieta może wymagać modyfikacji konsystencji, wprowadzenia specjalnych preparatów dietetycznych, a w nawet włączenia żywienia dojelitowego lub pozajelitowego.

Wysokoenergetyczna

Podstawową zasadą planowania diety w chorobie nowotworowej jest zapewnienie wystarczającej podaży energii. Kaloryczność diety może być zwiększona od 30% do nawet 100% w odniesieniu do zapotrzebowania ludzi zdrowych. Podniesienie wartości energetycznej można uzyskać poprzez wprowadzenie wysokokalorycznych produktów (np. suszone owoce, budynie, purée warzywne z masłem), dodatek mleka w proszku do potraw (np. koktajli, zup, sosów, omletów, purée), a także dodatek tartego sera i jaj do potraw (np. purée ziemniaczane, omlety). Węglowodany stanowią makroskładnik wnoszący najwięcej energii w diecie pacjentów onkologicznych. Zalecane są głównie produkty zawierające węglowodany złożone, które są wolniej trawione i wchłaniane, w związku z czym nie prowadzą do gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi, a przy okazji są źródłem błonnika pokarmowego.

Wysokobiałkowa

Drugim, obok wartości kalorycznej diety, elementem diety w chorobie nowotworowej jest wystarczająca ilość białka, dochodząca nawet do 1,5–2,0g/kg masy ciała. Głównym źródłem tego składnika powinny być ryby, chudy drób, chude mięso, mleko i przetwory mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, jaja oraz produkty sojowe, orzechy i nasiona. Kontrolowanej podaży białka w diecie wymagają chorzy na niektóre nowotwory, np. nerek.

Bogata w kwasy omega-3

Ważnym składnikiem diety w żywieniu pacjentów onkologicznych są tłuszcze. Nie powinny one wnosić więcej niż 25–30% energii, chociaż pojawiają się też zalecenia, w których udział energii z tego makroskładnika ogranicza się do 20%. Takie zalecenia uzasadnione są u chorych z tzw. nowotworami hormonozależnymi (nowotwory piersi i prostaty). Korzystne efekty terapeutyczne uzyskuje się poprzez zwiększenie udziału wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (głównie eikozapentaenowego – EPA i dokozaheksaenowego – DHA). Kwasy te wpływają na wzrost odporności organizmu, hamują progresję choroby nowotworowej, zwiększają skuteczność stosowanej terapii oraz zmniejszają ryzyko przerzutów. Źródłem kwasów omega-3 powinny być ryby, owoce morza i oleje roślinne. Jednocześnie zaleca się kontrolowaną podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, z takich źródeł, jak np.: olej słonecznikowy, kukurydziany oraz wytwarzane z nich margaryny.

Witaminy i składniki mineralne

Obok makroskładników pokarmowych, dieta pacjentów onkologicznych powinna zawierać witaminy i składniki mineralne. Często u tych chorych obserwuje się niedobory składników mineralnych, zwłaszcza selenu, cynku oraz witamin C, E i A oraz karotenoidów. Pomimo że dobrym, naturalnym źródłem tych składników jest żywność, niektórzy pacjenci mogą odnieść korzyści z suplementacji. Rutynowe stosowanie suplementów jest jednak dyskusyjne i zawsze wymaga konsultacji medycznych.

Najczęstsze problemy

Najczęściej spotykane problemy w dietoterapii pacjentów z chorobą nowotworową obejmują utratę apetytu, zaburzenia węchu i smaku, biegunki, zaparcia, uczucie suchości w ustach, nietolerancję laktozy, nudności i wymioty, trudności w żuciu i połykaniu, utratę masy ciała lub nadmierne przybieranie na wadze. W każdym z tych problemów niezbędna jest pomoc doświadczonego dietetyka.

 

Problemy pacjentów onkologicznych i sposoby radzenia sobie z nimi

Rodzaj problemu

Sposoby rozwiązania problemu

Utrata apetytu

małe, częste posiłki, jadane o stałych porach, potrawy o smaku kwaśnym lub słodkim

Nadwrażliwość na niektóre smaki

wykluczenie produktów i potraw aromatycznych o silnym zapachu, wonnych przypraw, podawanie schłodzonych napojów i potraw

Nietolerancja laktozy

wykluczenie mleka i przetworów mlecznych, wprowadzenie produktów o obniżonej zawartości laktozy, zastąpienie mleka krowiego mlekiem sojowym lub ryżowym, wprowadzenie fermentowanych produktów mlecznych

Nietolerancja sacharozy

wykluczenie cukru i słodzonych sacharozą napojów, słodyczy, dżemu, pieczywa cukierniczego

Nudności

częste posiłki niskotłuszczowe, niewielkie objętościowo, produkty o suchej konsystencji (np. suchary), chłodne napoje i potrawy, picie niewielkich ilości płynów w trakcie posiłków

Uczucie suchości w ustach

popijanie wody małymi łyczkami w ciągu dnia, produkty i potrawy zawierające dużo wody lub z dodatkiem sosów, łatwe do przełknięcia, żucie gumy, ssanie twardych cukierków

Zaparcia

produkty bogate w błonnik pokarmowy, podaż płynów do 2–3 l na dobę

 

 

DIETY WSPOMAGAJĄCE LECZENIE:

pointer_zobaczDieta w leczeniu cukrzycy

pointer_zobaczDieta bezglutenowa

pointer_zobaczDieta w leczeniu miażdżycy

pointer_zobaczDieta w leczeniu nadciśnienia