Id kategorii - 32
Itemid - 26
view - category
id - 21
referer -
uri - /t?start=10
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

T

tłuszcze roślinne

inaczej oleje roślinne – są to tłuszcze pozyskiwane z różnych części roślin, np. nasion, owoców, pestek itp., a także z kiełków roślinnych. Rośliny, z których pozyskuje się na świecie najwięcej tłuszczu roślinnego, to: kukurydza, oliwka, orzeszki ziemne, rzepak, słonecznik, soja.

W przeważającej większości tłuszcze roślinne wykorzystywane są jako tłuszcze jadalne, ale także jako składniki kosmetyków, a niektóre z nich jako środki lecznicze (np. olej z wiesiołka). Tłuszcze roślinne w przeważającej ilości są substancjami ciekłymi, ale zdarzają się przypadki tłuszczów roślinnych o konsystencji stałej, np. olej palmowy, tłuszcz kakaowy, olej kokosowy.

 

tłuszcze uwodornione

oleje roślinne przekształcone w tłuszcze o konsystencji stałej poprzez wysycenie wodorem części lub całości podwójnych wiązań kwasów tłuszczowych. Tłuszcze takie stosowane są w produkcji margaryn i tłuszczów piekarskich.

Zabieg uwodornienia powoduje duże zmiany w tłuszczach: kosztem korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych wielonienasyconych wzrasta zawartość kwasów jednonienasyconych i nasyconych. Ponadto podczas procesu uwodornienia powstają izomery trans kwasów tłuszczowych oraz następuje rozkład witamin i NNKT.

 

tłuszcze zwierzęce

produkty naturalnego pochodzenia, uzyskiwane ze zwierząt lądowych i morskich. Są to mieszaniny estrów gliceryny i kwasów tłuszczowych. Uzyskiwane są z tkanki tłuszczowej zwierząt i z mleka. Przykłady tłuszczów zwierzęcych to: masło, smalec, słonina, łój.

Większość tłuszczów zwierzęcych zbudowana jest z kwasów tłuszczowych nasyconych, skutkiem czego jest ich stała konsystencja. Jednak istnieją również tłuszcze zwierzęce płynne, np. tran, czyli olej z wątrób rybich.

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!