Id kategorii - 32
Itemid - 26
view - category
id - 21
referer -
uri - /t?start=10
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

T

tłuszcze roślinne

inaczej oleje roślinne – są to tłuszcze pozyskiwane z różnych części roślin, np. nasion, owoców, pestek itp., a także z kiełków roślinnych. Rośliny, z których pozyskuje się na świecie najwięcej tłuszczu roślinnego, to: kukurydza, oliwka, orzeszki ziemne, rzepak, słonecznik, soja.

W przeważającej większości tłuszcze roślinne wykorzystywane są jako tłuszcze jadalne, ale także jako składniki kosmetyków, a niektóre z nich jako środki lecznicze (np. olej z wiesiołka). Tłuszcze roślinne w przeważającej ilości są substancjami ciekłymi, ale zdarzają się przypadki tłuszczów roślinnych o konsystencji stałej, np. olej palmowy, tłuszcz kakaowy, olej kokosowy.

 

tłuszcze uwodornione

oleje roślinne przekształcone w tłuszcze o konsystencji stałej poprzez wysycenie wodorem części lub całości podwójnych wiązań kwasów tłuszczowych. Tłuszcze takie stosowane są w produkcji margaryn i tłuszczów piekarskich.

Zabieg uwodornienia powoduje duże zmiany w tłuszczach: kosztem korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych wielonienasyconych wzrasta zawartość kwasów jednonienasyconych i nasyconych. Ponadto podczas procesu uwodornienia powstają izomery trans kwasów tłuszczowych oraz następuje rozkład witamin i NNKT.

 

tłuszcze zwierzęce

produkty naturalnego pochodzenia, uzyskiwane ze zwierząt lądowych i morskich. Są to mieszaniny estrów gliceryny i kwasów tłuszczowych. Uzyskiwane są z tkanki tłuszczowej zwierząt i z mleka. Przykłady tłuszczów zwierzęcych to: masło, smalec, słonina, łój.

Większość tłuszczów zwierzęcych zbudowana jest z kwasów tłuszczowych nasyconych, skutkiem czego jest ich stała konsystencja. Jednak istnieją również tłuszcze zwierzęce płynne, np. tran, czyli olej z wątrób rybich.

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!