inaczej oleje roślinne – są to tłuszcze pozyskiwane z różnych części roślin, np. nasion, owoców, pestek itp., a także z kiełków roślinnych. Rośliny, z których pozyskuje się na świecie najwięcej tłuszczu roślinnego, to: kukurydza, oliwka, orzeszki ziemne, rzepak, słonecznik, soja.
W przeważającej większości tłuszcze roślinne wykorzystywane są jako tłuszcze jadalne, ale także jako składniki kosmetyków, a niektóre z nich jako środki lecznicze (np. olej z wiesiołka). Tłuszcze roślinne w przeważającej ilości są substancjami ciekłymi, ale zdarzają się przypadki tłuszczów roślinnych o konsystencji stałej, np. olej palmowy, tłuszcz kakaowy, olej kokosowy.
oleje roślinne przekształcone w tłuszcze o konsystencji stałej poprzez wysycenie wodorem części lub całości podwójnych wiązań kwasów tłuszczowych. Tłuszcze takie stosowane są w produkcji margaryn i tłuszczów piekarskich.
Zabieg uwodornienia powoduje duże zmiany w tłuszczach: kosztem korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych wielonienasyconych wzrasta zawartość kwasów jednonienasyconych i nasyconych. Ponadto podczas procesu uwodornienia powstają izomery trans kwasów tłuszczowych oraz następuje rozkład witamin i NNKT.
produkty naturalnego pochodzenia, uzyskiwane ze zwierząt lądowych i morskich. Są to mieszaniny estrów gliceryny i kwasów tłuszczowych. Uzyskiwane są z tkanki tłuszczowej zwierząt i z mleka. Przykłady tłuszczów zwierzęcych to: masło, smalec, słonina, łój.
Większość tłuszczów zwierzęcych zbudowana jest z kwasów tłuszczowych nasyconych, skutkiem czego jest ich stała konsystencja. Jednak istnieją również tłuszcze zwierzęce płynne, np. tran, czyli olej z wątrób rybich.