Id kategorii - 21 Itemid - 26 view - article id - 1215:trehaloza referer - uri - /index.php?option=com_content&view=article&id=1215:trehaloza&catid=21:t&Itemid=26
dwucukier, składa się z dwóch cząsteczek glukozy, które są połączone wiązaniem o-glikozydowym. Jest to głównym składnikiem hemolimfy owadów, wchodzi w skład ścian komórkowych drożdży, pleśni, grzybów.
Wykazuje 50% słodkości w stosunku do sacharozy, lecz daje szybki efekt słodzenia, który utrzymuje się dłużej niż efekt wywołany przez sacharozę. Jest wolniej metabolizowana niż inne dwucukry, powoli i równomiernie podnosi poziom cukru we krwi przez dłuższy czas. Nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej w organizmie. Trehaloza należy do nowej żywności. Może być stosowana jako substancja dodatkowa np. jako zagęstnik. W produktach spożywczych trehaloza powinna być wymieniona w składzie surowcowym, a produkt powinien być oznakowanych napisem „trehaloza jest źródłem glukozy”.