Id kategorii - 18
Itemid - 23
view - article
id - 1168
referer -
uri - /p/1168-poziom-cukru-w-krwi
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

poziom cukru we krwi

czyli stężenie glukozy we krwi lub glikemia, wyrażane w miligramach glukozy na decylitr krwi (100ml) [mg/dl lub mg%] lub w milimolach glukozy na litr krwi [mmol/l]. Prawidłowy poziom glukozy jest bardzo ważny, ponieważ nasz mózg potrzebuje glukozy, której nie może magazynować, a która jest jedynym źródłem energii dla niego.

Poziom glukozy we krwi na czczo powinien wynosić 60-99 mg/dl (3,4-5,5 mmol/l), natomiast poziom glukozy mierzony przygodnie (np. po posiłku) nie powinien przekraczać 140 mg/dl (7,8 mmol/l). Niektóre choroby mogą się objawiać zmianami poziomu glukozy we krwi, który jest niższy w przypadku hipoglikemii, a w przypadku nietolerancji glukozy lub cukrzycy jest wyższy.


Poziom

Glikemia (mg/dl)

na czczo

przygodna

hipoglekamia

< 60

prawidłowy

60-99

< 140

stan przedcukrzycowy

100-125

140-199

cukrzyca

> 126

> 200

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!