Id kategorii - 9
Itemid - 14
view - article
id - 443
referer -
uri - /g/443-gotowanie
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

gotowanie

rodzaj obróbki cieplnej żywności polegający na ogrzewaniu żywności we wrzącej wodzie, wodzie z winem lub mleku w temperaturze 100°C lub w parze wodnej. Wyróżnia się następujące rodzaje gotowania:

  • gotowanie w wodzie.
  • gotowanie na parze – produkt jest umieszczony nad powierzchnią wrzącej wody i pod przykryciem. Produkty ugotowane w ten sposób mają wyższą wartość odżywczą.
  • gotowanie w podwyższonej temperaturze – podwyższenie ciśnienia powoduje wzrost temperatury i skraca czas gotowania. Do tego rodzaju obróbki stosuje się szybkowary lub autoklawy. Taka obróbka jest kilkakrotnie szybsza niż w przypadku tradycyjnego gotowania.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!