Id kategorii - 5
Itemid - 10
view - article
id - 395
referer -
uri - /c/395-chlorek-sodu-nacl
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Szukaj definicji w naszym słowniku:

chlorek sodu

NaCl, bezbarwna substancja krystaliczna, dobrze rozpuszczalna w wodzie. Stanowi podstawowy składnik soli kuchennej. W przemyśle spożywczym używany nie tylko dla pozyskania smaku, ale także jako naturalna substancja  konserwująca. Dzienne powinno się spożywać nie więcej niż 5g NaCl. Dieta współczesnego człowieka dostarcza kilkukrotnie większą ilość soli.

Sól jest obecna w większości produktów spożywczych, jak choćby chleb, masło, sery, wędliny. Szacuje się, że przeciętny Polak spożywa ok. 15g soli dziennie. Tak wysoki poziom spożycia może mieć negatywne skutki zdrowotne, poczynając od nadciśnienia, a kończąc na zawałach serca i udarach mózgu.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!