Id kategorii - 67
Itemid - 211
view - article
id - 230
referer -
uri - /zaufaj-naturze/wzmocnij-odporno-diet
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

wzmocnij-odpornosc-dieta

Wzmocnij odporność dietą

 

Anna Kłosińska
fizjolog żywienia

Chorobotwórcze drobnoustroje praktycznie nie mają szans na przetrwanie we właściwie odżywionym organizmie. Jednak okazuje się, że prawie 99 proc. dzieci i młodzieży ma niedobory witamin i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Prezentujemy więc najważniejsze składniki odżywcze w diecie wzmacniającej odporność.

 

Późna jesień, zima i wiosna to czas, kiedy dzieci zapadają na różnego rodzaju infekcje, czego następstwem bywają poważne choroby. Lepiej zapobiegać, niż leczyć, zatem warto zawczasu przygotować się do tego, co i tak nieuchronnie nadejdzie - zimna, wilgoci i ogólnie niesprzyjających warunków pogodowych. Bogata w niezbędne składniki pokarmowe dieta, odpowiednia ilość snu, a także codzienny ruch na świeżym powietrzu, to konieczne elementy codziennej profilaktyki wspierającej układ odpornościowy.

Niedobory - człowiek chory

Bezpośrednią przyczyną wielu chorób są wirusy i bakterie, jednak dobrze odżywiony organizm będzie się skutecznie bronił przed wtargnięciem i rozwojem chorobotwórczych drobnoustrojów. Z kolei niedobory żywieniowe ułatwiają zarazkom przeniknięcie do wnętrza i tworzenie ognisk zapalnych. Niestety dieta większości dzieci jest niedoborowa, tzn. za mało w niej pełnowartościowego białka, tłuszczów nienasyconych (pochodzących głównie z ryb i roślin strączkowych), witamin i składników mineralnych. Około 99 proc. dzieci i młodzieży ma niedobory witamin D3, A i C, witamin z grupy B oraz żelaza i kwasu foliowego.

Nasi sprzymierzeńcy

Istnieje grupa składników szczególnie ważna dla podniesienia odporności i tych stanowczo nie powinno zabraknąć w dziecięcej diecie. Należą do nich: witamina A, E, C, witaminy z grupy B, cynk, żelazo, selen, koenzym Q10 i białka. A więc w skład zdrowej diety powinny wchodzić te naturalne i nieprzetworzone produkty, które są źródłem ww. składników. Są to przede wszystkim warzywa - surowe, kwaszone i gotowane - warto je serwować do każdego posiłku; ponadto nierafinowane kasze, brązowy ryż, razowe pieczywo, ryby, jajka, warzywa strączkowe i mięso (najlepiej z hodowli ekologicznych).

Na straganie?

Warzywa i owoce są najlepszym źródłem witaminy C. Wielkie jej bogactwo występuje w owocach dzikiej róży, czarnej porzeczce (również mrożonej), kiwi, cytrusach, papryce i natce pietruszki. Ta ostatnia, podobnie jak inne zielone warzywa i owoce, dostarcza kwasu foliowego, który stymuluje syntezę przeciwciał, stąd jego szczególna rola we wzmacnianiu układu odpornościowego. Niezastąpione w jesiennym i zimowym menu są warzywa kwaszone - kapusta,ogórki, buraki, selery. Dostarczają one witaminy C, witamin z grupy B oraz kwasu mlekowego - bakterie kwasu mlekowego niszczą chorobotwórcze drobnoustroje i zapewniają korzystny skład mikroflory jelitowej.

A - witamina zdrowia

W dziecięcej diecie nie powinno zabraknąć witaminy A. Wykazano, że wpływa ona na wzrost objętości głównego gruczołu układu immunologicznego - grasicy. W przypadku bardzo niskiego poziomu witaminy A, grasica kurczy się, a poziom leukocytów w surowicy krwi znacznie się obniża. Gwałtowny spadek ilości tej witaminy w organizmie powodują procesy chorobowe, z kolei właściwy jej poziom chroni przed zachorowaniem. Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, występuje w maśle, rybach, tranie.

Pomocny aminokwas i saponiny

Różnorodność pożywienia zapewnia obecność w diecie wszystkich niezbędnych aminokwasów. Pracę układu odpornościowego wzmacnia tryptofan - aminokwas ważny dla syntezy wielu białek, między innymi immunoglobulin. Jego źródłem są m.in.: kasza jaglana, czarna rzodkiew, buraki ćwikłowe, banany, szpinak i pomidory. Natomiast obecne w roślinach strączkowych saponiny pobudzają syntezę przeciwciał i aktywność limfocytów.

Naturalne antybiotyki

Warto wspomnieć też o produktach zawierających naturalne antybiotyki, a należą do nich: czosnek, cebula, chrzan i rzeżucha. Z kolei zastąpienie słodyczy pestkami dyni, słonecznika, migdałami, orzechami, dostarczy rozwijającemu się organizmowi cynku, który jest pierwiastkiem nadzorującym pracę układów enzymatycznych w organizmie, a więc odgrywa niebagatelną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Komentarze  

 
Elżbieta
#1 warzywa kwaszone a kiszoneElżbieta 2016-03-04 12:22
Zwracam uwagę, że warzywa kwaszone są w procesie produkcji przemysłowej zakwaszane kwasem octowym, a warzywa kiszone są solone i podlegają naturalnej fermentacji przez bakterie kwasu mlekowego. W artykule polecane są warzywa kwaszone. Ja jako lekarz i dietetyk polecam swoim pacjentom warzywa kiszone a nie kwaszone.
Cytować
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!