Id kategorii - 67
Itemid - 213
view - article
id - 232
referer -
uri - /zaufaj-naturze/leki-czy-tylko-z-apteki
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

leki-czy-tylko-z-apteki

Leki-czy tylko z apteki?

 

mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Instytut Żywności i Żywienia

Żyjąc w czasach, kiedy na większość chorób produkuje się lekarstwa w pigułkach, dostępne w każdej aptece, zapominamy o naturalnych lekach - warzywach, owocach, miodach - które od wieków są z powodzeniem stosowane przez człowieka w różnych schorzenia. Przypominamy te najbardziej popularne i łatwo dostępne leki ''nie-z-apteki''

 

Wśród powszednich produktów spożywczych znajdują się takie, których właściwości nie zawsze doceniamy lub nawet nie zdajemy sobie z nich sprawy. Produkty te zawierają wiele cennych składników o szczególnych właściwościach leczniczych.

Cytryna

To znany od wieków naturalny środek leczniczy, jeden z najczęściej używanych na co dzień w naszych domach. Ponieważ zawiera duże ilości witaminy C, jej stosowanie wzmacnia odporność organizmu i czyni go mniej podatnym na infekcje np. przeziębienie i grypę. Może być stosowana jako środek leczniczy w trakcie trwania infekcji. Ponadto witamina C zawarta w cytrynie pomaga zachować dobry stan naczyń krwionośnych, przyspiesza gojenie się ran, złamań i sińców oraz likwiduje krwotoki i krwawienia dziąseł. Jest również czynnikiem zapobiegającym procesom nowotworowy i hamującym je we wczesnych stadiach.

Cytryny stosuje się też w przypadku różnych innych schorzeń np. chorób układu krążenia, reumatycznych, kłopotów z żylakami. Cytryna zawiera 50 mg witaminy C w 100 g jadalnej części produktu. Duże ilości witaminy C znajdują się także w innych cytrusach: pomarańczach, grejpfrutach, mandarynkach.

Czosnek

Prawdziwy cud natury - liczne badania wykazały, że czosnek działa bakteriobójczo, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo oraz przeciwpasożytniczo. Jest też silnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed działaniem wolnych rodników. Właściwości lecznicze czosnku wiążą się z występowaniem w jego składzie związków siarki - przede wszystkim dwusiarczku allilu. Bakteriobójcze właściwości czosnku są wykorzystywane przede wszystkim do zwalczania infekcji zarówno wewnątrzustrojowych, jak i skórnych. Może też być stosowany w profilaktyce próchnicy zębów. Czosnek przeciwdziała nadciśnieniu tętniczemu, reguluje wytwarzanie cholesterolu - redukuje szkodliwą frakcję LDL i przyczynia się do zwiększenia stężenia korzystnej dla zdrowia frakcji HDL.

Cebula

Jest bardzo rozpowszechnionym w Polsce warzywem, od dawna używanym do celów leczniczych. Charakterystyczny aromat nadają cebuli, podobnie jak czosnkowi, związki siarki oraz allicyna. Związek ten posiada silne właściwości bakteriobójcze. W polskiej medycynie ludowej z powodzeniem stosuje się syrop z cebuli - cebulę maceruje się z cukrem lub miodem i podaje jako lek (polecany także dla dzieci) na przeziębienie i katar. Ponadto związki zawarte w cebuli obniżają we krwi poziom cukru i ''złego'' cholesterolu LDL, sprzyjają tworzeniu się i wydalaniu żółci, korzystnie wpływają na działalność przewodu pokarmowego, wzmacniając trawienie i pobudzając apetyt.

Cebula zarówno surowa, jak i gotowana, korzystnie wpływa na układ krążenia, zapobiega m.in. chorobie nadciśnieniowej. Należy jednak podkreślić, że warzywo to nie jest lekkostrawne i u niektórych osób może wywoływać wzdęcia. Cebula, zwłaszcza przyrumieniona na patelni, nie jest wskazana dla małych dzieci.. Najlepiej trawiona w przewodzie pokarmowym jest dobrze rozdrobniona cebula surowa. Godny polecenia jest także szczypior, który zawiera duże ilości folianów. Poleca się spożywanie przez dzieci szczypioru w postaci surowej jako dodatku np. do sałatek, surówek, potraw z jaj oraz twarogu.

Malina

Należy do najbardziej lubianych owoców. Owoce maliny są łatwostrawne i mogą być jedzone w dużych ilościach nawet przez małe dzieci. Napar z suszonych owoców lub syrop ze świeżych pobudzają czynność gruczołów potowych i, w przypadku gorączki, wywołują obfite wydzielanie potu. Bogactwo witaminowe soku z malin wzmacnia odporność organizmu, a zawarte w owocach polifenole neutralizują działanie wolnych rodników. Maliny zawierają także duże ilości potasu i magnezu. 

Borówka czernica

Nazywana potocznie czarną jagodą, zawiera duże ilości antocyjanów, witaminy C oraz karotenoidów. Związki te należą do tzw. antyoksydantów, które mają właściwości przeciwutleniające i zdolność usuwania wolnych rodników tlenowych. Borówka czernica bardzo korzystnie działa na proces widzenia, ponieważ zawarte w niej antocyjany poprawiają mikrokrążenie w gałce ocznej, zwiększają elastyczność ścian naczyń włosowatych i uszczelniają je, a dzięki temu zwiększają przepływ krwi w siatkówce. Antocyjany przyspieszają też regenerację barwnika wzrokowego - rodopsyny - dzięki czemu polepszają widzenie o zmierzchu.

Sok i herbata z suszonych czarnych jagód stosowana jest do leczenia biegunek i niszczenia pasożytów przewodu pokarmowego. Zawarte w jagodach garbniki neutralizują toksyny pokarmowe i blokują wchłanianie ich przez błony śluzowe. Świeże owoce i dżemy jagodowe działają lekko przeczyszczającą, a jagody suszone mają działanie przeciwne.

Czarna porzeczka

Jest skarbnicą witaminy C, której zawartość wynosi 180 mg na 100 g części jadalnych produktu, a więc posiada więcej witaminy C niż cytryna. Należy jednak pamiętać, że przy niewłaściwej obróbce surowca, straty witaminy C mogą być duże. Należy chronić zerwane owoce oraz przetwory przed działaniem słońca i tlenu oraz minimalizować czas obróbki cieplnej.

Miód

Działa bardzo korzystnie na organizm człowieka, ma właściwości lecznicze zapobiegające niektórym schorzeniom, hamuje rozwój drobnoustrojów. Zawiera cenne związki o aktywności fizjologicznej, tzn. takie, które skutecznie zwiększają sprawność procesów fizjologicznych organizmu człowieka np. ułatwiają trawienie, czy wzmacniają pracę układu krwionośnego. Ponadto miód - szczególnie spadziowy, gryczany i lipowy - pozytywnie wpływa na układ odpornościowy człowieka. Należy podkreślić, że podgrzewanie miodu do temp powyżej 50°C niszczy jego właściwości. Miód należy spożywać w czystej postaci lub z pieczywem, można rozpuszczać go w płynach np. mleku, wodzie, soku, pamiętając, że temperatura płynu nie może przekroczyć 40°C.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!