Id kategorii - 67
Itemid - 176
view - article
id - 228
referer -
uri - /zaufaj-naturze/nowalijki-z-parapetu
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

nowalijki_z_parapetu

Nowalijki z parapetu

 

Kiedyś wypatrywaliśmy ich jak kania dżdżu. Oczy i podniebienie radował pierwszy zieloniutki szczypiorek, pierwsza rzodkiewka i przepysznie chrupiąca sałata. Organizm, będący w stanie przesilenia wiosennego, potrzebował zwiększonych ilości witamin i mikroelementów, stąd takie zapotrzebowanie na nowalijki.

 

Dziś te pierwsze sezonowe warzywa, które kiedyś pojawiały się w sklepach na wiosnę, są dostępne przez cały rok. Najczęściej sprowadzane z ciepłych krajów, gdzie zdrowo dojrzewają pod gorącym słońcem. Oprócz nich mamy też rodzime warzywa, hodowane w szklarniach, również dostępne przez cały rok.

Dwie strony medalu

Zdania na temat nowalijek są podzielone. Wiadomo, że warzywa są zdrowe, dostarczają nam ważnych witamin i składników mineralnych. Nie brak jednak opinii, że nowalijki są szkodliwe, bo zawierają wiele niekorzystnych substancji, które przedostają się do nich z nawozów, jakimi są obficie faszerowane. Najgorsze z nich to azotany i azotyny. Mogą one być niebezpieczne zwłaszcza dla małych dzieci i osób starszych, które mają osłabiony układ odpornościowy. Azotyny, łącząc się z innymi substancjami w żywności, mogą tworzyć związki rakotwórcze. Jednak nie wszystkie nowalijki muszą truć. Oczywiście najlepsze kupimy w sklepach z żywnością ekologiczną. Warto za nie nawet przepłacić, bo mamy pewność, że nie będą one nafaszerowane sztucznymi nawozami, pestycydami i metalami ciężkimi, np. ołowiem. Warzywa pochodzące z upraw ekologicznych zawierają ponadto najwięcej składników odżywczych. I w takim sklepie można zażyczyć sobie okazania certyfikatu potwierdzającego, że nowalijki zostały wyhodowane bez dodatków sztucznych nawozów.

Zrób to sam

Jeśli chcemy mieć zdrowe nowalijki, wcale nie musimy przepłacać. Równie dobrze możemy wyhodować je sami. Jak się do tego zabrać?

  • Natka pietruszki - wybierz pietruszkę, która wypuszcza pędy. Umieść ją w doniczce tak, żeby z ziemi wystawał tylko kawałek korzenia. Postaw w słonecznym miejscu i regularnie podlewaj. Już po kilku dniach będziesz cieszyć się świeżą natką.
  • Szczypiorek - kilka cebulek z lekko wyrośniętym szczypiorkiem umieść w płaskiej doniczce, blisko siebie. Przysyp je ziemią, tak by wystawała jedna czwarta cebulki. Podlej obficie i doniczkę ustaw na parapecie. W następnych dniach podlewaj umiarkowanie. Po 7-10 dniach możesz serwować twarożek z domowym szczypiorkiem.

Pamiętaj, że doniczki muszą mieć otwory w dnie i podstawki, żeby odprowadzać nadmiar wody.

  • Rzeżucha - nasiona rzeżuchy przez 2 godziny namaczaj w zimnej wodzie. Następnie wyłóż je na talerzyk z wilgotną watą lub ligniną. Postaw w ciepłym i słonecznym miejscu. Zwróć uwagę czy nasiona osiadły na ligninie, nie powinny pływać. Podlewaj codziennie. Po około 10 dniach, gdy roślinki mają 5-7 cm, możesz je ścinać.

Równie łatwo możesz wyhodować rzodkiewki, różne kiełki i zioła na przyprawy. Nie używaj tylko nasion kupionych w sklepach ogrodniczych, gdyż są one przeznaczone wyłącznie do uprawy w ziemi i mogą zawierać trujące środki konserwujące. Kup je np. w sklepie ze zdrową żywnością.

Jak przechowywać

Niewskazane jest przechowywanie nowalijek w torebkach foliowych. Zawarte w nich azotany szybciej przekształcają się w szkodliwe azotyny. Każde warzywo należy przed spożyciem bardzo dokładnie umyć, szczególnie te liściaste - sałata, botwinka, szpinak. Nie należy jeść warzyw, które już nie wyglądają świeżo. To oczywiście dotyczy nie tylko nowalijek, ale ich zwłaszcza. To dlatego, że np. proces gnicia uruchamia wiele niekorzystnych procesów w warzywie, co skutkuje pojawieniem się nowych, bardziej szkodliwych związków.

Zainwestuj w zdrowie

Maria Jakubowska, dietetyk z programu "Aktywnie po Zdrowie"

Nowalijki są ważnym źródłem witamin i składników mineralnych. Nie rezygnujmy z nich zatem - mówi dietetyk Maria Jakubowska z Programu "Aktywnie po Zdrowie". - Najlepsze będą dla nas te wyhodowane na własnym parapecie lub kupione w sklepie z żywnością ekologiczną. Będą one droższe, ale przecież zdrowie jest bezcenne.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!