Id kategorii - 65
Itemid - 185
view - article
id - 207
referer -
uri - /pory-i-porcje/jedz-zdrowo-i-kolorowo
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

jedz-zdrowo-i-kolorowo

Jedz zdrowo i kolorowo

 

mgr. inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Instytut Żywności i Żywienia

Zachęcaj swoje dziecko do tego, by jadło zdrowe i urozmaicone posiłki. Dzięki temu nie utyje. Posiłki powinny być dla dzieci przyjemnością i momentem pozytywnych przeżyć kulinarnych. Warto je uatrakcyjnić i utrwalać w dziecku przekonanie, że "zdrowe" oznacza smaczne, urozmaicone i kolorowe.

Podczas przygotowywania posiłku powinniśmy brać pod uwagę wiele elementów, m.in. wartość odżywczą, apetyczny wygląd czy czas przyrządzenia potrawy. Jak więc żywić dziecko, aby zachować zasady prawidłowego odżywiania, a jednocześnie uwzględnić te dania i produkty, które nasza pociecha lubi i chętnie zjada?

Rozmaitość na talerzu

Bardzo ważnym czynnikiem diety jest urozmaicenie. Od najmłodszych lat warto przyzwyczajać malucha do różnych smaków i kolorów potraw. Rodziców nie powinien zniechęcać fakt, że dziecko nie chce czegoś jeść. Czasami wystarczy zmienić formę podania, kolorystykę czy też sposób przyrządzenia, aby dziecko zachęcić do spróbowania potrawy. Ważne jest kształtowanie wyobraźni żywieniowej dziecka, zachęcanie go do wspólnego gotowania i tworzenia czasami prostych, a czasami skomplikowanych dań.

Jaki ojciec, taki syn

Nawyki żywieniowe dzieci kształtowane są od najmłodszych lat przede wszystkim przez rodziców i opiekunów. Dziecko naśladuje dorosłych w ich zachowaniach. Musimy zdawać sobie sprawę, że nasze wybory, podejście do produktów spożywczych, sposób konsumpcji, zachowanie przy stole będą powielane przez nasze dzieci. Dawanie dobrego przykładu jest nieodzownym elementem właściwej edukacji żywieniowej.

Rodzinna biesiada

Pośpiech nie sprzyja kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Pamiętajmy więc o miłej i spokojnej atmosferze w czasie jedzenia. Starajmy się także choć jeden posiłek w ciągu dnia zjeść razem z dzieckiem. Wspólne śniadania, obiady lub kolacje dają rodzicom możliwość pokazania prawidłowych, prozdrowotnych zachowań żywieniowych, z których dzieci na pewno wezmą przykład.

Jak zachęcić dzieci do jadania zdrowo?

  • dbaj o estetykę podawanych posiłków - jest to bardzo istotne od najmłodszych lat dziecka;
  • przygotowuj atrakcyjne kolorystycznie potrawy - czasami wystarczy listek sałaty, kawałek papryki lub marchewki, aby uatrakcyjnić wygląd dania;
  • dbaj o różnorodność spożywanych produktów;
  • zachęcaj dziecko do poznawania nowych smaków;
  • pamiętaj, że każdy posiłek jest ważny - dbaj o wartość odżywczą zarówno obiadu, jak i kanapki na drugie śniadanie czy podwieczorku;
  • dodawaj owoce do ulubionych potraw dziecka;
  • przygotowuj atrakcyjne dla dziecka potrawy, uwzględniając to, co lubi i chętnie je, np. sałatki owocowe, kolorowe kanapki w różnych kształtach itd.;
  • przygotuj do przegryzania zamiast słodyczy warzywa i owoce - kolorowy talerz obranych i pokrojonych produktów od razu do spożycia;
  • zachęcaj dziecko do wspólnego przygotowywania posiłków;
  • stosuj zioła zamiast soli, zabierz solniczkę ze stołu, nie dosalaj przy dziecku swoich potraw.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!