Id kategorii - 187 Itemid - 417 view - article id - 1071 referer - uri - /menu-na-codzie-314/zima/przykadowe-zupy-obiady/1071-zupa-pomidorowa-z-nalenikami-otrbowymi
Do gotującego się bulionu dolej sok pomidorowy. Zagotuj i pod koniec dopraw śmietaną.
Naleśniki z otrębami
Składniki na na 4 porcje:
4 łyżki mąki pszennej (typ 550)
2 łyżki mąki żytniej razowej (typ 2000)
1 jajo
½ łyżki oleju
4 łyżki otrębów
½ szklanki (125 ml) mleka 0,5% tł
½ szklanki wody (lub trochę więcej jeśli będzie za gęste ciasto)
Oliwa z oliwek do smażenia
Naleśniki - połącz suche składniki, dodaj mleko, jajo i olej. Mieszaj lub miksuj aż składniki się połączą. Dodaj wodę i wymieszaj. Smaż z obu stron na złoty kolor. Ostudzone naleśniki pokrój w kosteczkę (lub dowolnie) i podawaj z zupą.