Id kategorii - 186 Itemid - 416 view - article id - 1061 referer - uri - /menu-na-codzie-314/zima/przykadowe-zestawy-i-przepisy-obiady/1061-zestaw-2368
gołąbki z brązowym ryżem i mięsem, ziemniaki i sos pomidorowy
surówka warzywny mix
szklanka maślanki
Zupa czosnkowa Składniki na 4 porcje:
1 l wywaru z warzyw
duża główka czosnku
½ pora
duży ziemniak
1 cebula
2 łyżki oliwy
100 g ostrego żółtego sera
łyżeczka ostrej papryki
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
garść rukoli
4 kromki pieczywa pełnoziarnistego na grzanki
oliwa z oliwek do smażenia
Warzywa oczyść, obierz i drobno pokrój. Podsmaż chwilę, zalej wywarem z warzyw i ugotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dopraw do smaku. Następnie zmiksuj na gładką masę, dodaj starty ser i dokładnie wymieszaj. Podawaj z rukolą i grzankami.
Gołąbki z brązowym ryżem i mięsem Składniki na 8 sztuk:
główka włoskiej kapusty
800 g mięsa mielonego drobiowego
2 jajka 100 g
1 torebka ryżu
200 g rodzynek
500 ml przecieru pomidorowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
250 ml wywaru z warzyw
majeranek, , sól, pieprz
liść laurowy
Oliwa z oliwek
Kapustę włóż do wrzątku, sparz i zdejmij 8 największych liści. Ryż ugotuj i odsącz. Posiekana cebulę zeszklij na patelni. Wymieszaj z mięsem, połową rodzynek, jajkami i ryżem. Masę dopraw przyprawami i jednym roztartym ząbkiem czosnku. Porcję masy ułóż u podstawy liścia, jego brzegi złóż do środka i zwiń liść w roladę. Tak przygotuj 8 gołąbków i włóż je do naczynia żaroodpornego. Wywar z warzyw zagotuj z przecierem pomidorowym i listkiem laurowym. Dopraw solą, majerankiem i ząbkiem czosnku. Zalej sosem gołąbki, posyp rodzynkami i wstaw do piekarnika. Piecz przez 60min w 200oC. Podawaj z ziemniaczkami z wody i warzywami.
Surówka warzywny mix
½ papryki
1 ogórek kiszony
2 liście sałaty
1 łyżka posiekanej cebuli
1 łyżka oleju słonecznikowego
pieprz, sól, zioła prowansalskie
Paprykę i ogórek pokrój w kostkę, dodaj cebulę i porwaną sałatkę, wymieszaj. Dodaj olej i przyprawy, ponownie wymieszaj.