Id kategorii - 186
Itemid - 416
view - article
id - 1061
referer -
uri - /menu-na-codzie-314/zima/przykadowe-zestawy-i-przepisy-obiady/1061-zestaw-2368
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Wtorek

obiad_02_zupa_czosnkowa_golabki_z_brazowym_ryzem_surowkaWtorek

Obiad:

  • zupa czosnkowa
  • gołąbki z brązowym ryżem i mięsem, ziemniaki i sos pomidorowy
  • surówka warzywny mix
  • szklanka maślanki

Zupa czosnkowa
Składniki na 4 porcje:

  • 1 l wywaru z warzyw
  • duża główka czosnku
  • ½ pora
  • duży ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g ostrego żółtego sera
  • łyżeczka ostrej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • garść rukoli
  • 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego na grzanki
  • oliwa z oliwek do smażenia

Warzywa oczyść, obierz i drobno pokrój. Podsmaż chwilę, zalej wywarem z warzyw i ugotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dopraw do smaku. Następnie zmiksuj na gładką masę, dodaj starty ser i dokładnie wymieszaj. Podawaj z rukolą i grzankami.

Gołąbki z brązowym ryżem i mięsem
Składniki na 8 sztuk:

  • główka włoskiej kapusty
  • 800 g mięsa mielonego drobiowego
  • 2 jajka 100 g
  • 1 torebka ryżu
  • 200 g rodzynek
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml wywaru z warzyw
  • majeranek, , sól, pieprz
  • liść laurowy
  • Oliwa z oliwek

Kapustę włóż do wrzątku, sparz i zdejmij 8 największych liści. Ryż ugotuj i odsącz. Posiekana cebulę zeszklij na patelni. Wymieszaj z mięsem, połową rodzynek, jajkami i ryżem. Masę dopraw przyprawami i jednym roztartym ząbkiem czosnku. Porcję masy ułóż u podstawy liścia, jego brzegi złóż do środka i zwiń liść w roladę. Tak przygotuj 8 gołąbków i włóż je do naczynia żaroodpornego. Wywar z warzyw zagotuj z przecierem pomidorowym i listkiem laurowym. Dopraw solą, majerankiem i ząbkiem czosnku. Zalej sosem gołąbki, posyp rodzynkami i wstaw do piekarnika. Piecz przez 60min w 200oC. Podawaj z ziemniaczkami z wody i warzywami.

Surówka warzywny mix

  • ½ papryki
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 liście sałaty
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • pieprz, sól, zioła prowansalskie

Paprykę i ogórek pokrój w kostkę, dodaj cebulę i porwaną  sałatkę, wymieszaj. Dodaj olej i przyprawy, ponownie wymieszaj.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!