Id kategorii - 186 Itemid - 416 view - article id - 1060 referer - uri - /menu-na-codzie-314/zima/przykadowe-zestawy-i-przepisy-obiady/1060-zestaw-1367
Zupa grzybowa z suszonych grzybów Składniki na 4 porcje:
2 szklanki suszonych grzybów
1 marchew
1 ząbek czosnku
włoszczyzna
2 łyżki śmietany
1 średnia cebula
liście laurowe, ziele angielskie, pieprz granulowany
oliwa z oliwek do smażenia
pieczywo pełnoziarniste na grzanki
Grzyby zalej wrzątkiem i zostaw na noc (nie wylewaj wywaru!). Drobno posiekaj miękkie grzyby, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Wszystko podsmaż na patelni z niewielką ilością oliwy. Do garnka wlej 2l wody, dolej wywar z namaczania i ugotuj włoszczyznę. Surową marchew zetrzyj na tarce. Grzyby, cebulę, czosnek i marchew dorzuć do garnka. Dodaj 2 listki laurowe, parę ziarenek pieprzu i ziela angielskiego. Gotuj przez 30 minut. Na koniec możesz doprawić zupę śmietaną. Podawaj z grzankami.
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem Składniki na 4 porcje:
Ciasto:
300 g mąki
1 jajo
½ szklanki wody
sól
Farsz:
1 ½ szklanki kaszy gryczanej
100 g zmielonego białego sera
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
pieprz, sól, cukier
Do przesianej mąki wybij jajo, dodaj sól, wodę i zagnieć ciasto. Podziej na porcje i przykryj ściereczką, aby nie wysychało. Kaszę dokładnie przebierz, wsyp do rondla i zalej gorącą, osoloną wodą. Powinno wystarczyć 1 1/2 szklanki. Gdy kasza wchłonie wodę, a ma się prażyć na niewielkim ogniu, przykryj ją szczelnie i wstaw do ledwie ciepłego piekarnika. Powinna być gotowa po 30 minutach. Wystudzoną kaszę wymieszaj z serem, dodaj sporo pieprzu, kilka łyżek cukru, jajko i na koniec tyle śmietany aby kasza się nie rozsypywała. Śmietanę można zastąpić białkami, które zostały z ciasta lub roztopionym masłem. Każdą część ciasta rozwałkuj dość cienko, wykrój foremką krążki o średnicy 5 cm. Na środek każdego pierożka nałóż farsz i zlep dokładnie brzegi. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Wrzucaj pierogi i gotuj 2-3min od czasu wypłynięcia.
Surówka marchewkowo-jabłkowa
2 marchewki
½ jabłka
1 łyżka posiekanej cebuli
1 łyżka śmietany
cukier, sól, pieprz
Marchewkę i jabłka zetrzyj na tarce i wymieszaj, dodaj cebulkę i dopraw śmietanką, cukrem, solą oraz pieprzem.