Id kategorii - 186
Itemid - 416
view - article
id - 1060
referer -
uri - /menu-na-codzie-314/zima/przykadowe-zestawy-i-przepisy-obiady/1060-zestaw-1367
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Poniedziałek

obiad_01_zupa_grzybowa_z_suszonych_grzybow_pierogi_z_kasza_gryczana_surowka_marchewkowo-jablkowaPoniedziałek

Obiad:

  • zupa grzybowa z suszonych grzybów
  • pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
  • surówka marchewkowo-jabłkowa
  • szklanka soku pomarańczowego

Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Składniki na 4 porcje:

  • 2 szklanki suszonych grzybów
  • 1 marchew
  • 1 ząbek czosnku
  • włoszczyzna
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 średnia cebula
  • liście laurowe, ziele angielskie, pieprz granulowany
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • pieczywo pełnoziarniste na grzanki

Grzyby zalej wrzątkiem i zostaw na noc (nie wylewaj wywaru!). Drobno posiekaj miękkie grzyby, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Wszystko podsmaż na patelni z niewielką ilością oliwy. Do garnka wlej 2l wody, dolej wywar z namaczania i ugotuj włoszczyznę. Surową marchew zetrzyj na tarce. Grzyby, cebulę, czosnek i marchew dorzuć do garnka. Dodaj 2 listki laurowe, parę ziarenek pieprzu i ziela angielskiego. Gotuj przez 30 minut. Na koniec możesz doprawić zupę śmietaną. Podawaj z grzankami.

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Składniki na 4 porcje:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 1 jajo
  • ½ szklanki wody
  • sól

Farsz:

  • 1 ½  szklanki kaszy gryczanej
  • 100 g  zmielonego białego sera
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • pieprz, sól, cukier

Do przesianej mąki wybij jajo, dodaj sól, wodę i zagnieć ciasto. Podziej na porcje i przykryj ściereczką, aby nie wysychało. Kaszę dokładnie przebierz, wsyp do rondla i zalej gorącą, osoloną wodą. Powinno wystarczyć 1 1/2 szklanki. Gdy kasza wchłonie wodę, a ma się prażyć na niewielkim ogniu, przykryj  ją szczelnie i wstaw do ledwie ciepłego piekarnika. Powinna być gotowa po 30 minutach. Wystudzoną kaszę wymieszaj z serem, dodaj sporo pieprzu, kilka łyżek cukru, jajko i na koniec tyle śmietany aby kasza się nie rozsypywała. Śmietanę można zastąpić białkami, które zostały z ciasta lub roztopionym masłem. Każdą część ciasta rozwałkuj dość cienko, wykrój foremką krążki o średnicy 5 cm. Na środek każdego pierożka nałóż farsz i zlep dokładnie brzegi. Zagotuj osoloną wodę w dużym garnku. Wrzucaj pierogi i gotuj 2-3min od czasu wypłynięcia.

Surówka marchewkowo-jabłkowa

  • 2 marchewki
  • ½ jabłka
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 1 łyżka śmietany
  • cukier, sól, pieprz

Marchewkę i jabłka zetrzyj na tarce i wymieszaj, dodaj cebulkę i dopraw śmietanką, cukrem, solą oraz pieprzem.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!