Id kategorii - 188
Itemid - 419
view - article
id - 1079
referer -
uri - /menu-na-codzie-314/zima/przykadowe-drugie-dania-obiady/1079-naleniki-z-kurczakiem-i-jabkiem
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Naleśniki z kurczakiem i jabłkiem

obiad_nalesniki_z_kurczakiem_i_jablkiemNaleśniki z kurczakiem i jabłkiem

Składniki na 4 porcje naleśników:

  • 4 łyżki mąki pszennej (typ 550)
  • 2 łyżki mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 1 jajo
  • ½ łyżki oleju
  • 4 łyżki otrębów 
  • ½ szklanki (125 ml) mleka 0,5% tł
  • ½ szklanki wody (lub trochę więcej jeśli będzie za gęste ciasto)
  • Oliwa z oliwek do smażenia

Połącz suche składniki, dodaj mleko, jajo i olej. Mieszaj lub miksuj aż składniki się połączą. Dodaj wodę i wymieszaj. Smaż z obu stron na złoty kolor.  Kurczaka pokrój w drobną kosteczkę, dopraw solą i pieprzem, usmaż na złoty kolor. 

Składniki na farsz:

  • 3 jabłka
  • Sok z cytryny
  • 2 średnie pory
  • Strączek ostrej papryki
  • Natka pietruszki
  • Podwójny filet z kurczaka
  • Sól, pieprz, cukier

Jabłka obierz i również pokrój w drobna kostkę, skrop sokiem z cytryny. Pory pokrój w półplasterki. Papryczkę oczyść z nasion i posiekaj jak najdrobniej. Na oliwie zeszklij pory, dodaj papryczkę, jabłka i kilka łyżek wody. Dopraw do smaku. Duś na wolnym ogniu aż jabłka się rozpadną. Wymieszaj z mięsem. Gorące nadzienie nakładaj na naleśniki, zawijają i podawaj.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!