Id kategorii - 188 Itemid - 419 view - article id - 1079 referer - uri - /menu-na-codzie-314/zima/przykadowe-drugie-dania-obiady/1079-naleniki-z-kurczakiem-i-jabkiem
½ szklanki wody (lub trochę więcej jeśli będzie za gęste ciasto)
Oliwa z oliwek do smażenia
Połącz suche składniki, dodaj mleko, jajo i olej. Mieszaj lub miksuj aż składniki się połączą. Dodaj wodę i wymieszaj. Smaż z obu stron na złoty kolor. Kurczaka pokrój w drobną kosteczkę, dopraw solą i pieprzem, usmaż na złoty kolor.
Składniki na farsz:
3 jabłka
Sok z cytryny
2 średnie pory
Strączek ostrej papryki
Natka pietruszki
Podwójny filet z kurczaka
Sól, pieprz, cukier
Jabłka obierz i również pokrój w drobna kostkę, skrop sokiem z cytryny. Pory pokrój w półplasterki. Papryczkę oczyść z nasion i posiekaj jak najdrobniej. Na oliwie zeszklij pory, dodaj papryczkę, jabłka i kilka łyżek wody. Dopraw do smaku. Duś na wolnym ogniu aż jabłka się rozpadną. Wymieszaj z mięsem. Gorące nadzienie nakładaj na naleśniki, zawijają i podawaj.