Id kategorii - 188
Itemid - 419
view - article
id - 1078
referer -
uri - /menu-na-codzie-314/zima/przykadowe-drugie-dania-obiady/1078-ryba-zapiekana-z-zioami
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Ryba zapiekana z ziołami

obiad_ryba_zapiekana_z_ziolami_i_ryzRyba zapiekana z ziołami

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g filetów z dorsza
  • Sok z cytryny
  • 1 marchewka
  • 1 mała cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka natki
  • ½ pęczka koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1  szklanka bulionu
  • 2 łyżki śmietany
  • 50 g serka naturalnego
  • Sól, pieprz

Rybę opłucz, osusz, oprósz solą i skrop sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na 30 minut. Marchewkę i cukinie pokrój na cienkie paseczki i blanszuj w osolonej wodzie 2-3 minut. Dobrze odsącz. Masło stop w rondelku, dodaj czosnek i mąkę. Zasmaż nie rumieniąc. Stale mieszając dodawaj bulion, śmietanę i serek. Podgrzewaj  ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną zieleninę. Rybę ułóż w wysmarowanej masłem formie żaroodpornej, przykryj warzywami i zalej sosem. Zapiekaj w 180oC przez 20 minut.  Podawaj z ryżem i surówką z selera.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!