Id kategorii - 162 Itemid - 327 view - article id - 553 referer - uri - /menu-na-codzie-314/wiosna/przykadowe-zestawy-i-przepisy-obiady/553-poniedziaek31
Buraki dokładnie umyj (nie obieraj) i ugotuj. Po ugotowaniu obierz i zetrzyj na grubej tarce. Marchewki i pietruszkę również zetrzyj na grubej tarce. Zalej wywarem i gotuj ok. 10 min. Dodaj sól, pieprz, sok z cytryny, pokrojony koper. Możesz zabielić łyżką śmietany.
Dorsz w warzywach
300 g filetów z dorsza
500 g warzyw (marchewka, pietruszka, seler)
2 łyżki przecieru pomidorowego lub 3 pomidory
1 łyżeczka ziół (tymianek, szałwia)
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mąki
½ szklanki chudego mleka
sok z cytryny
sól
Rybę skrop sokiem z cytryny i pozostaw na 10 min. Warzywa rozdrobnij, włóż do rondla, podlej wrzącą wodą, dodaj przyprawy, posól i duś 15 min pod przykryciem. Połowę warzyw odłóż na talerz, a na pozostawionych w rondlu ułóż filety, lekko posól i przykryj pozostałymi warzywami. Duś pod przykryciem. Mąkę wymieszaj z mlekiem, wlej do potrawy. Dodaj pomidory i masło, zagotuj.
Sałatka zielona z sosem winegrette
1 główka zielonej sałaty
sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki musztardy
1 ząbek czosnku
łyżeczka soku z cytryny
Sałatę dokładnie umyj i osusz. Przygotuj sos: czosnek drobno posiekaj, wszystkie składniki sosu umieść w małym słoiczku, zakręć i energicznie wymieszaj. Polej poszarpaną sałatę.