Id kategorii - 162
Itemid - 327
view - article
id - 553
referer -
uri - /menu-na-codzie-314/wiosna/przykadowe-zestawy-i-przepisy-obiady/553-poniedziaek31
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Poniedziałek

obiad_01_barszcz_czerwony_z_koperkiem_dorsz_w_warzywach_ryz_satala_z_winegretPoniedziałek


Obiad:

  • barszcz czerwony z koperkiem
  • dorsz w warzywach
  • ryż brązowy na sypko
  • sałata zielona z sosem winegret

Barszcz czerwony z koperkiem

  • 3 średnie buraki
  • 2 łyżki masa lub oleju
  • 1½ l wywaru z warzyw
  • 2 marchewki z wywaru
  • 1 pietruszka z wywaru
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pęczek kopru

Buraki dokładnie umyj (nie obieraj) i ugotuj. Po ugotowaniu obierz i zetrzyj na grubej tarce. Marchewki i pietruszkę również zetrzyj na grubej tarce. Zalej wywarem i gotuj ok. 10 min. Dodaj sól, pieprz, sok z cytryny, pokrojony koper. Możesz zabielić łyżką śmietany.

Dorsz w warzywach

  • 300 g filetów z dorsza
  • 500 g warzyw (marchewka, pietruszka, seler)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego lub 3 pomidory
  • 1 łyżeczka ziół (tymianek, szałwia)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • ½ szklanki chudego mleka
  • sok z cytryny
  • sól

Rybę skrop sokiem z cytryny i pozostaw na 10 min. Warzywa rozdrobnij, włóż do rondla, podlej wrzącą wodą, dodaj przyprawy, posól i duś 15 min pod przykryciem. Połowę warzyw odłóż na talerz, a na pozostawionych w rondlu ułóż filety, lekko posól i przykryj pozostałymi warzywami. Duś pod przykryciem. Mąkę wymieszaj z mlekiem, wlej do potrawy. Dodaj pomidory i masło, zagotuj.

Sałatka zielona z sosem winegrette

  • 1 główka zielonej sałaty

sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny

Sałatę dokładnie umyj i osusz. Przygotuj sos: czosnek drobno posiekaj, wszystkie składniki sosu umieść w małym słoiczku, zakręć i energicznie wymieszaj. Polej poszarpaną sałatę.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!