Id kategorii - 162
Itemid - 327
view - article
id - 552
referer -
uri - /menu-na-codzie-314/wiosna/przykadowe-zestawy-i-przepisy-obiady/552-wtorek30
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Wtorek

obiad_02_zupa_z_soczewicy_kotleciki_z_kaszy_jaglanej_ziemniaki_brukselka_surowka_z_kapustyWtorek


Obiad:

  • zupa z soczewicy
  • kotleciki z kaszy jaglanej
  • ziemniaki
  • gotowana brukselka
  • surówka z młodej kapusty z marchewką i jabłkiem

Zupa z soczewicy:

  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1–2 ząbki czosnku
  • ½ słoika przecieru pomidorowego (najlepiej własnego) lub koncentrat
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • oregano, imbir, gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz biały
  • ½ filiżanki świeżych ziół (koper, mięta, czosnek)
  • ok. 1,5 l wody

Na oliwie uduś pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj soczewicę, czosnek. Duś ok. 5 min, uważając, aby się nie przypaliło. Dodaj przecier pomidorowy i zagotowaną wodę. Dodaj przyprawy i zioła. Gotuj krótko.

Kotleciki z kaszy jaglanej w sosie koperkowym

  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 jajko
  • olej, sól, pieprz ziołowy

Ugotuj kaszę jaglaną w podwójnej ilości wody tak, aby była miękka, ale nie rozgotowana. Drobno posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż na oleju, wymieszaj z kaszą, płatkami, przyprawami. Formuj kotleciki, łyżką, smaż na gorącym oleju.

Surówka z młodej kapusty

  • pół główki młodej kapusty
  • 2 młode cebulki
  • 2 młode marchewki
  • 1 łyżka oliwy
  • pół łyżeczki musztardy
  • sok z cytryny
  • odrobina pieprzu
  • pół łyżeczki miodu

Kapustę umyj, drobno poszatkuj, bardzo lekko ubij. Cebulę umyj, drobno posiekaj. Marchewkę oskrob, zetrzyj na tarce. Z oliwy, soku, cytryny, miodu, pieprzu, musztardy zrób sos, mieszając składniki. Sos wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Sos koperkowy

  • ½ l mleka
  • ¼ kostki masła
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • pęczek kopru
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz

Na rozgrzany tłuszcz wsyp mąkę i pół pęczka posiekanego kopru, mieszaj, aby żaden ze składników nie zbrązowiał. Zalej mlekiem, dodaj przyprawy, sok z cytryny, drugie pół pęczka drobno posiekanego koperku, zagotuj. Podawaj z ziemniakami i kolorowymi surówkami.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!