½ słoika przecieru pomidorowego (najlepiej własnego) lub koncentrat
¼ szklanki oliwy z oliwek
oregano, imbir, gałka muszkatołowa
sól, pieprz biały
½ filiżanki świeżych ziół (koper, mięta, czosnek)
ok. 1,5 l wody
Na oliwie uduś pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj soczewicę, czosnek. Duś ok. 5 min, uważając, aby się nie przypaliło. Dodaj przecier pomidorowy i zagotowaną wodę. Dodaj przyprawy i zioła. Gotuj krótko.
Kotleciki z kaszy jaglanej w sosie koperkowym
2 szklanki kaszy jaglanej
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 szklanka płatków owsianych
1 jajko
olej, sól, pieprz ziołowy
Ugotuj kaszę jaglaną w podwójnej ilości wody tak, aby była miękka, ale nie rozgotowana. Drobno posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż na oleju, wymieszaj z kaszą, płatkami, przyprawami. Formuj kotleciki, łyżką, smaż na gorącym oleju.
Surówka z młodej kapusty
pół główki młodej kapusty
2 młode cebulki
2 młode marchewki
1 łyżka oliwy
pół łyżeczki musztardy
sok z cytryny
odrobina pieprzu
pół łyżeczki miodu
Kapustę umyj, drobno poszatkuj, bardzo lekko ubij. Cebulę umyj, drobno posiekaj. Marchewkę oskrob, zetrzyj na tarce. Z oliwy, soku, cytryny, miodu, pieprzu, musztardy zrób sos, mieszając składniki. Sos wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Sos koperkowy
½ l mleka
¼ kostki masła
2 łyżki mąki orkiszowej
pęczek kopru
sok z ½ cytryny
sól, pieprz
Na rozgrzany tłuszcz wsyp mąkę i pół pęczka posiekanego kopru, mieszaj, aby żaden ze składników nie zbrązowiał. Zalej mlekiem, dodaj przyprawy, sok z cytryny, drugie pół pęczka drobno posiekanego koperku, zagotuj. Podawaj z ziemniakami i kolorowymi surówkami.