kanapka: chleb razowy, masło, pasta z cieciorki, ogórek kwaszony
obrana marchewka
woda
Kolorowy twarożek
200 g świeżego twarogu
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki śmietanki
1 łyżka posiekanego szczypioru
kilka pokrojonych w kosteczki rzodkiewek
sól, pieprz
Twaróg połącz z jogurtem i śmietanką, dodaj pozostałe składniki: 1 łyżkę posiekanego szczypiorku, posiekane rzodkiewki. Wymieszaj i przypraw.
Masło ziołowe
½ kostki masła
½ filiżanki oleju lnianego (lub oliwy z oliwek extra virgin)
½ posiekanego ząbka czosnku (niekoniecznie)
po łyżeczce: natki pietruszki i szczypiorku
Masło zmiksuj z olejem, dodaj posiekaną zieleninę.
Pasta z cieciorki
500 g ugotowanej cieciorki
3 łyżki oleju sezamowego
4 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
sok z dwóch cytryn
sól
Sos: zmiksuj czosnek, sok z cytryny, olej sezamowy, paprykę, oliwę i sól. Cieciorkę odcedź i zmiksuj z połową sosu (jeśli jest zbyt gęsta, można dodać wody), przełóż do salaterki i schłodź w lodówce. Przed podaniem pastę polej pozostałym sosem.