Id kategorii - 164 Itemid - 330 view - article id - 578 referer - uri - /menu-na-codzie-314/wiosna/przykadowe-drugie-dania-obiady/578-gobki-z-pczakiem-i-groszkiem
300 g zielonego groszku (ugotowanego lub z puszki)
15 dag pęczaku
2 łyżki oleju
2 duże cebule
2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz, majeranek
Farsz: umyty pęczak ugotuj, przełóż do miski, dodaj groszek, zarumienioną na oleju drobno posiekaną cebulę i majeranek. Wszystko starannie wymieszaj, przypraw solą i pieprzem, przykryj i odstaw na bok.
W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb, a główkę zanurz we wrzącej wodzie. Co 2–3 minuty wyjmuj kapustę i zdejmuj z niej kolejną warstwę liści, rozklep twarde nerwy u nasady. Na każdy liść nałóż trochę farszu i zawiń gołąbki. Dno dużego rondla wyściel częścią niewykorzystanych liści kapusty, na nich ułóż ciasno gołąbki, zalej je połową bulionu, przykryj resztą liści i duś pod przykryciem na małym ogniu.
Sos: z mąki i masła zrób białą zasmażkę, rozprowadź ją pozostałym zimnym bulionem, chwilkę podgrzewaj, mieszając, następnie dodaj przecier. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Gdy gołąbki będą już prawie miękkie, wlej do nich sos pomidorowy i duś do miękkości.