Id kategorii - 164
Itemid - 330
view - article
id - 578
referer -
uri - /menu-na-codzie-314/wiosna/przykadowe-drugie-dania-obiady/578-gobki-z-pczakiem-i-groszkiem
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Gołąbki z pęczakiem i groszkiem

obiad_golabki_z_peczakiem_i_groszkiemGołąbki z pęczakiem i groszkiem

Składniki: 

  • 1 główka białej kapusty (najlepiej młodej)
  • 300 g zielonego groszku (ugotowanego lub z puszki)
  • 15 dag pęczaku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 duże cebule
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól, pieprz, majeranek

Farsz: umyty pęczak ugotuj, przełóż do miski, dodaj groszek, zarumienioną na oleju drobno posiekaną cebulę i majeranek. Wszystko starannie wymieszaj, przypraw solą i pieprzem, przykryj i odstaw na bok.

W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb, a główkę zanurz we wrzącej wodzie. Co 2–3 minuty wyjmuj kapustę i zdejmuj z niej kolejną warstwę liści, rozklep twarde nerwy u nasady. Na każdy liść nałóż trochę farszu i zawiń gołąbki. Dno dużego rondla wyściel częścią niewykorzystanych liści kapusty, na nich ułóż ciasno gołąbki, zalej je połową bulionu, przykryj resztą liści i duś pod przykryciem na małym ogniu.

Sos: z mąki i masła zrób białą zasmażkę, rozprowadź ją pozostałym zimnym bulionem, chwilkę podgrzewaj, mieszając, następnie dodaj przecier. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Gdy gołąbki będą już prawie miękkie, wlej do nich sos pomidorowy i duś do miękkości.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!