Brokuł podziel na małe różyczki, umyj. Warzywa umyj, oczyść, opłucz. Zalej wrzącym bulionem, ugotuj do miękkości. Mąkę rozmieszaj z połową mleka. Dodaj do zupy. Zagotuj. Połącz z żółtkiem rozmąconym z pozostałym mlekiem, osól, dodaj koperek. Wszystko zmiksuj do jednolitej konsystencji. Z chleba przygotuj grzanki w piekarniku lub tosterze. Podaj z zupą.
Sałata z oliwą Składniki na 4 porcje:
pół główki sałaty
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól
pieprz
Sałatę umyj i osusz. Liście porwij i wymieszaj z olejem i przyprawami.
Makaron z tuńczykiem i pomidorami Składniki na 4 porcje:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w sosie własnym
1 puszka pomidorów bez skórki
śmietanka 30% 100 ml
pieprz, bazylia
paczka makaronu pełnoziarnistego (np. penne)
Cebulę (posiekaną w kostkę) i sprasowany czosnek zrumień na oliwie. Dodaj tuńczyka i pomidory. Podduś, ewentualnie dodaj śmietanki dla złagodzenia smaku. Dopraw pieprzem, bazylią. Podawaj z ugotowanym makaronem.