pieczone piersi z kurczaka z cukinią i pomidorami w sosie jogurtowym z kus-kusem
mizeria
1 szklanka soku pomarańczowego
Zupa z dyni Składniki na 4 porcje:
4 niepełne szklanki mleka 2%
1 szklanka wody
400 g dyni
1 łyżeczka cukru
sól
olejek migdałowy
8 kromek chleba pełnoziarnistego
Dynie opłucz, obierz i pokrój w kostkę, zalej wodą i zagotuj. Przetrzyj przez sito. Dolej mleko, przypraw cukrem, solą i olejkiem migdałowym. Z chleba pełnoziarnistego przygotuj grzanki w piekarniku lub tosterze. Gorąca zupę podawaj z pachnącymi grzankami.
Mizeria Składniki na 4 porcje:
2 ogórki
1 kubeczek jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka koperku
sól
pieprz
Ogórki obierz i pokrój w cienkie plastry, zalej jogurtem wymieszanym z sokiem z cytryny, koperkiem, solą i pieprzem.
Pieczony kurczak z cukinią i pomidorami w sosie jogurtowym Składniki na 4 porcje:
2 piersi z kurczaka
4 pomidory
cukinia
1 gęsty jogurt (typu greckiego) (400 ml)
sól
pieprz
majeranek
oregano
bazylia
czosnek
Pierś z kurczaka podziel na 2 części, natrzyj przyprawami, przekrój wzdłuż tak aby utworzyła się kieszonka. W kieszonce ułóż pomidory pokrojone w plastry i obrane ze skóry. Tak przygotowane piersi ułóż w naczyniu żaroodpornym, obłóż cukinią pokrojoną wzdłuż w paski. Przygotuj sos z jogurtu i zgniecionego czosnku, dopraw oregano i bazylią oraz pieprzem i solą. Zalej mięso jogurtem. Piec przez ok. 40 minut w 150°C.