Fasolę namocz na noc, ugotuj w tej samej wodzie. Ziemniaki i włoszczyznę pokrój na kawałki, wrzuć do gotującej się fasoli. Cebulę pokrój w kostkę, zrumień na oliwie z oliwek, dodaj do zupy. Dopraw majerankiem, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
Zapiekanka warzywna Składniki na 4 porcje:
1 kg ziemniaków
2 cukinie
400 g dyni
1 średnia cebula
4 pomidory
1 papryka
1 duży jogurt naturalny
czosnek
zioła prowansalskie, sól, pieprz
200 g sera żółtego
2 łyżki oliwy z oliwek
Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, podduś na oliwie. Ziemniaki obierz i gotuj ok. 10minut. Wystudzone pokrój w talarki. Dynię pokrój w kostkę, podlej wodą i gotuj do miękkości. Zmiażdż widelcem. Cukinię i pomidory umyj i pokrój w plasterki. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami: ziemniaki, paprykę z cebulą, cukinię, dynię. Z jogurtu, zmiażdżonego czosnku, ziół, soli i pieprzu przygotuj sos. Zalej nim warzywa. Na górę ułóż plastry pomidora i przykryj startym serem. Piecz 40 minut w 180°C.