Id kategorii - 178
Itemid - 408
view - article
id - 988
referer -
uri - /menu-na-codzie-314/jesie/przykadowe-zestawy-i-przepisy-obiady/988-zestaw-1345
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Poniedziałek

obiad_01_zupa_fasolowa_zapiekanka_warzywna_surowka_z_cykoriiPoniedziałek

Obiad:

  • zupa fasolowa
  • zapiekanka warzywna
  • surówka z cykorii
  • szklanka soku jabłkowego

Zupa fasolowa
Składniki na 4 porcje:

  • 2 l wody
  • 200 g włoszczyzny
  • 200 g ziemniaków
  • 200 g fasoli  namoczonej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Fasolę namocz na noc, ugotuj w tej samej wodzie. Ziemniaki i włoszczyznę pokrój na kawałki, wrzuć do gotującej się fasoli. Cebulę pokrój w kostkę, zrumień na oliwie z oliwek, dodaj do zupy. Dopraw majerankiem, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.

Zapiekanka warzywna
Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cukinie
  • 400 g dyni
  • 1 średnia cebula
  • 4 pomidory
  • 1 papryka
  • 1 duży jogurt naturalny
  • czosnek
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • 200 g sera żółtego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, podduś na oliwie. Ziemniaki obierz i gotuj ok. 10minut. 
Wystudzone pokrój w talarki. Dynię pokrój w kostkę, podlej wodą i gotuj do miękkości. Zmiażdż widelcem. Cukinię i pomidory umyj i pokrój w plasterki.  W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami: ziemniaki,  paprykę z cebulą, cukinię, dynię. Z jogurtu, zmiażdżonego czosnku, ziół, soli i pieprzu przygotuj sos. Zalej nim warzywa. Na górę ułóż plastry pomidora i przykryj startym serem. Piecz 40 minut w 180°C.

Surówka z cykorii
Składniki na 4 porcje:

  • 1 cykoria
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!