Id kategorii - 180
Itemid - 411
view - article
id - 1004
referer -
uri - /menu-na-codzie-314/jesie/przykadowe-drugie-dania-obiady/1004-naleniki-z-otrbami-ze-szpinakiem
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Naleśniki z otrębami ze szpinakiem

obiad_nalesniki_otrebowe_ze_szpinakiemNaleśniki z otrębami ze szpinakiem

Składniki na 4 naleśniki:

  • 4 łyżki mąki pszennej (typ 550)
  • 2 łyżki mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 1 jajo
  • ½ łyżki oleju
  • 4 łyżki otrębów 
  • ½ szklanki mleka 0,5% tł
  • ½ szklanki wody (lub trochę więcej jeśli będzie za gęste ciasto)

Połącz suche składniki, dodaj mleko, jajo i olej. Mieszaj lub miksuj aż składniki się połączą. Dodaj wodę i wymieszaj. Smaż z obu stron na złoty kolor. 

Składniki na farsz:

  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietanki 30% 
  • 1/3 opakowania sera  typu feta
  • Gałka muszkatołowa
  • Zioła prowansalskie
  • Bazylia
  • Pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Farsz najlepiej przygotuj na patelni ( nadmiar wody najszybciej odparuje). Zgnieciony czosnek zeszklij na oliwie i dodaj łyżkę śmietanki, wrzuć szpinak, co jakiś czas mieszaj. Gdy szpinak się rozmrozi dodaj łyżeczkę gałki i ser feta, duś aż nadmiar wody odparuje i farsz będzię ścisły, pod koniec duszenia dodaj zioła i bazylię.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!