Id kategorii - 372
Itemid - 532
view - category
id - 298
referer -
uri - /przepisy-od-wita-313/boe-narodzenie/dania-gowne
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

dania główne

Barszcz czerwony

boze_narodzenie_barszczWarzywa umyj i obierz. Wrzuć do garnka wraz z liśćmi laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu oraz ząbkami czosnku oraz majerankiem. Dodaj obrane i przekrojone na połówki buraki i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, ewentualnie dodaj 1 łyżkę przyprawy z suszonych, krojonych warzyw. Chwilę pogotuj. Zdjejmij z ognia, nieco wystudzić i dodaj startego na tarce surowego buraka w celu uzyskania głębokiego, czerwonego koloru. Przed podaniem podgrzej, ale już nie gotuj. Gotowy barszcz odcedź lub nalewaj na talerze przez sito. Podawaj z krokietami z kapustą i grzybami.

Czytaj więcej...

 

Wigilijna zupa rybna

boze_narodzenie_zupa_rybna_wigilijnaWarzywa i resztki karpia zalej wodą, tak aby wszystko przykryła, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, ugotuj. Ugotowane warzywa zmiksuj z wywarem, następnie dodaj przetartą przez sito rybę. Zupę dopraw do smaku mieloną papryką. Podawaj z grzankami z grahamki i siekanym koperkiem.

Czytaj więcej...

 

Krokiety z kapustą i grzybami

boze_narodzenie_krokietyGrzyby obierz i opłucz. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojone w grzyby, posól i dopraw pieprzem. Wszystko razem podduś. Ostudź. Kapustę dokładniej odciśnij z wody. Zmiel w maszynce do mięsa. Podobnie zrób z grzybami. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem. Naleśniki napełnij farszem i zwiń jak na krokiety. Podawaj podgrzane np. w piekarniku. Najlepiej smakują z czerwonym barszczem.

Czytaj więcej...

 

Pierogi razowe z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami

boze_narodzenie_pierogi_z_kasza_i_sliwkaŚliwki namocz w zimnej wodzie (15 minut) i pokrój w drobną kostkę. Ser dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z cebulką. W dużej misce wymieszaj śliwki, kaszę gryczaną i farsz serowy.  Z mąki, jajka i oliwy zagnieć ciasto, stopniowo dodawaj wodę aby wyrobić odpowiednią konsystencję. Gotowe ciasto cienko rozwałkuj, wykrawaj szklanką kółka. Przy pomocy małej łyżeczki nakładać farsz i uformuj pierogi. Ułóż na papierowym ręczniku i posyp mąką. Zagotuj wodę i wrzucaj pierogi tak, żeby nie przerwać wrzenia. Gotuj je 4-5 minut. Podawaj gorące.

Czytaj więcej...

 

Prosta pieczeń z indyka z jabłkiem

boze_narodzenie_indyk_z_jablkiemMięso umyj i natrzyj przyprawami. Włóż do naczynia żaroodpornego i polej oliwą z oliwek. Odstaw na ok 1,5 godziny. Rozgrzej piekarnik do 180-200oC. Indyka polej dokładnie sosem, w którym się marynował. Obłóż pokrojonymi w ósemki lub plastry jabłkami. Wstaw do piekarnika na ok 45 minut, co jakiś czas polewaj sosem z pieczenia. Możesz podać na ciepło z ziemniaczkami z wody lub na zimno jako dodatek do pieczywa.

Czytaj więcej...

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!