Warzywa umyj i obierz. Wrzuć do garnka wraz z liśćmi laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu oraz ząbkami czosnku oraz majerankiem. Dodaj obrane i przekrojone na połówki buraki i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, ewentualnie dodaj 1 łyżkę przyprawy z suszonych, krojonych warzyw. Chwilę pogotuj. Zdjejmij z ognia, nieco wystudzić i dodaj startego na tarce surowego buraka w celu uzyskania głębokiego, czerwonego koloru. Przed podaniem podgrzej, ale już nie gotuj. Gotowy barszcz odcedź lub nalewaj na talerze przez sito. Podawaj z krokietami z kapustą i grzybami.
Warzywa i resztki karpia zalej wodą, tak aby wszystko przykryła, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, ugotuj. Ugotowane warzywa zmiksuj z wywarem, następnie dodaj przetartą przez sito rybę. Zupę dopraw do smaku mieloną papryką. Podawaj z grzankami z grahamki i siekanym koperkiem.
Grzyby obierz i opłucz. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojone w grzyby, posól i dopraw pieprzem. Wszystko razem podduś. Ostudź. Kapustę dokładniej odciśnij z wody. Zmiel w maszynce do mięsa. Podobnie zrób z grzybami. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem. Naleśniki napełnij farszem i zwiń jak na krokiety. Podawaj podgrzane np. w piekarniku. Najlepiej smakują z czerwonym barszczem.
Pierogi razowe z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami
Śliwki namocz w zimnej wodzie (15 minut) i pokrój w drobną kostkę. Ser dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z cebulką. W dużej misce wymieszaj śliwki, kaszę gryczaną i farsz serowy. Z mąki, jajka i oliwy zagnieć ciasto, stopniowo dodawaj wodę aby wyrobić odpowiednią konsystencję. Gotowe ciasto cienko rozwałkuj, wykrawaj szklanką kółka. Przy pomocy małej łyżeczki nakładać farsz i uformuj pierogi. Ułóż na papierowym ręczniku i posyp mąką. Zagotuj wodę i wrzucaj pierogi tak, żeby nie przerwać wrzenia. Gotuj je 4-5 minut. Podawaj gorące.
Mięso umyj i natrzyj przyprawami. Włóż do naczynia żaroodpornego i polej oliwą z oliwek. Odstaw na ok 1,5 godziny. Rozgrzej piekarnik do 180-200oC. Indyka polej dokładnie sosem, w którym się marynował. Obłóż pokrojonymi w ósemki lub plastry jabłkami. Wstaw do piekarnika na ok 45 minut, co jakiś czas polewaj sosem z pieczenia. Możesz podać na ciepło z ziemniaczkami z wody lub na zimno jako dodatek do pieczywa.