Id kategorii - 371
Itemid - 264
view - article
id - 293
referer -
uri - /produkcja-ywnoci/nowoczesna-produkcja-ywnoci
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Nowoczesna produkcja żywności

nowoczesna-produkcja-zywnosci

 

Co przeciętny Polak ma na talerzu? Niestety - coraz częściej pestycydy, antybiotyki, hormony. Producenci żywności ścigają się z czasem i ekonomią, nie zważając na nasze zdrowie. A przecież produkcja i dostarczanie pożywienia do sklepów, supermarketów i w ostateczności - do naszych żołądków - nie może być fabryką. Odbiorcą jest przecież wciąż ten sam człowiek, który od czasów ewolucji nie zmienił się tak bardzo - potrzebuje witamin, składników mineralnych, wartości odżywczych. A co dostaje?

 

W nowoczesnym, szybkim świecie produkcja żywności także odbywa się na czas. Aby przyspieszyć uprawę roślin, stosuje się chemię, a zwierzęta (np. krowy, kury) nie są karmione prawidłowo, nie wspominając o sposobach hodowli, niejednokrotnie wołających o pomstę do nieba.

Rośliny eko

Ekologiczne uprawy roślin są zdecydowanie lepsze aniżeli konwencjonalne. Dlaczego? Po pierwsze, dba się o żyzność gleby (najlepszym sposobem jest płodozmian), nawozi środkami zgodnymi z naturą (żadnych pestycydów i chemikaliów), spulchnia ziemię w sposób delikatny. Takie postępowanie zwiększa plony, rośliny są zdrowsze, a chwastów rośnie mniej. Chronione są drobnoustroje glebowe, polepszają się warunki rozwoju roślin poprzez ustawienie odpowiednich proporcji powietrza i wody w glebie. Rolnictwo ekologiczne zmniejsza do minimum straty środowiska naturalnego. To wielki plus. Przeciętny rolnik gospodarujący w sposób konwencjonalny stawia na produkcję wysokowydajnych gatunków i odmian, często ograniczając się do monokultury. W rolnictwie ekologicznym natomiast uprawy planuje się starannie: gatunki i odmiany dostosowane są do lokalnych warunków klimatyczno-glebowych, pamięta się o zachowaniu bioróżnorodności, a nawet zwraca uwagę na pielęgnację lub właściwe kształtowanie krajobrazu. Wybierane są odmiany o tzw. szerokiej odporności na choroby i szkodniki, jak również rośliny lokalne, skutecznie współzawodniczące z chwastami, które swą odporność ukształtowały w ciągu wielu lat uprawy w danym regionie. W produkcji ekologicznej stosowanie organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO) i produktów wytworzonych z GMO lub przy ich użyciu, z wyjątkiem produktów leczniczych weterynaryjnych, jest zabronione.

Szczęśliwe zwierzęta

Konwencjonalna hodowla zwierząt to zupełnie osobny temat, niejednokrotnie obecny w kronikach telewizyjnych. Okropne warunki, ciasne klatki, pasze wzbogacane m.in. o antybiotyki. To właśnie sposób traktowania zwierząt powoduje, że coraz więcej osób rezygnuje z ich spożywania. W ekologicznej produkcji ważny jest przede wszystkim wybór zwierząt. Hodowcy stawiają na rodzime rasy, które są najlepiej dostosowane do miejscowych warunków środowiskowych. Jakie jest kryterium doboru ras w rolnictwie konwencjonalnym? Maksymalizacja zysku. Zwierzęta powinny być żywione zdrowo i dobrze. Niestety, w rolnictwie konwencjonalnym żywi się je tanio, dodając antybiotyki, hormony i stymulatory wzrostu do pasz. Gospodarstwa ekologiczne natomiast same produkują wysokiej jakości pasze, wykorzystując uprawiane rośliny pastewne. Co więcej, zwierzęta są hodowane w dobrych warunkach. Dla przykładu: w kurnikach ekologicznych chowa się brojlery od 10 do 21 kg wagi żywej, podczas gdy norma w kurnikach "przemysłowych" wynosi od 39 do 42 kg i jest często przekraczana.

Renata Kazimierczak, Zakład Żywności Ekologicznej, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie, współpracownik Fundacji Banku Ochrony Środowiska

Uprawy ekologiczne są pod względem biologicznym najlepszą i najnowocześniejszą formą rolnictwa. Co więcej, żywność ekologiczna jest zdrowa, świeża, niepozbawiona zapachu i smaku. To właśnie dlatego w kolejnym odcinku napiszemy o tym, jak żywność konwencjonalna przedkłada się na nasze zdrowie, a w następnym podpowiemy, jak czytać znaki, certyfikaty, oznaczenia ekologiczne.

Super Express 01.04.2011

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!