Id kategorii - 371
Itemid - 268
view - article
id - 297
referer -
uri - /produkcja-ywnoci/ekologiczne-znaczy-nowoczesne
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Ekologiczne znaczy nowoczesne

ekologiczne-znaczy-nowoczesne

Renata Kazimierczak

Zakład Żywności Ekologicznej
Wydział Nauk o żywieniu Człowieka i Konsumpcji
SGGW w Warszawie

Do niedawna wzorem postępu było rolnictwo konwencjonalne: nowoczesne technologie i koncentracja produkcji miały dawać same korzyści. Przyniosło straty –  ekologiczne, ekonomiczne i społeczno-kulturowe. Mieliśmy mieć więcej lepszej, tańszej żywności, mamy więcej pozostałości chemii rolnej, dodatków do żywności i więcej wydajemy na leczenie. Chcieliśmy być nowocześni, okazaliśmy się zacofani.

 

Dzisiejsze konwencjonalne rolnictwo, nastawione przede wszystkim na wysokie plony i zyski, stało się jednym z sektorów gospodarki o największym negatywnym wpływie na środowisko naturalne oraz pośrednio na zdrowie ludzi. Ale można temu zaradzić. Wystarczy przyznać się do błędu, posypać głowę popiołem… Nie, dziś to już niemodne. Modny (i dobry) jest powrót do natury, więc do rolnictwa ekologicznego.  Uprawy ekologiczne są pod względem biologicznym najlepszą i najnowocześniejszą formą rolnictwa.  Bazują na znajomości praw przyrody i są przeciwwagą dla rolnictwa przemysłowego, określanego mianem konwencjonalnego. Rolnictwo ekologiczne pozwala na optymalizację produkcji żywności przy minimalnym negatywnym wpływie na środowisko przyrodnicze, a także wytwarzanie i oferowanie konsumentom produktów rolnych najwyższej jakości oraz długotrwałą ochronę i poprawę stanu środowiska naturalnego.

Jest nadzieją dla przyszłych pokoleń ludzi na zdrowe życie, bezpieczeństwo zwierząt, roślin, gleby, wody i krajobrazu.

Rolnictwo ekologiczne obowiązują regulacje prawne, które zakazują lub ograniczają stosowanie pestycydów, nawozów  oraz zakazują stosowania inżynierii genetycznej i organizmów genetycznie modyfikowanych (GMO), a także karmienia zwierząt paszami zawierającymi mączkę kostną i mięsną.

Zawsze będziemy potrzebowali żywności. Jej produkcja nie może ustać. Naprawdę ważne jest, jak wygląda jej wytwarzanie. Porównajmy jak to się dzieje w rolnictwie konwencjonalnym, a jak w rolnictwie ekologicznym.

O rolnictwie ekologicznym i konwencjonalnym czytaj w artykułach:

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!