W obecnych czasach słowo ''ekologiczny'' stało się modne i stanowczo jest nadużywane. Pojawiają się więc wątpliwości, czy rzeczywiście produkty spożywcze określane tym mianem różnią się czymś od innych tzw. konwencjonalnych. Przedstawiamy wyniki badań naukowych.
''Produkować, nie niszcząc ziemi - żywić, nie szkodząc społeczeństwu'' to podstawowe cele producentów żywności ekologicznej. Piszemy o tym, co to jest żywność ekologiczna, jaki ma wpływ na zdrowie i czy rzeczywiście warto ją kupować.
Pośpiech, brak czasu i brak pieniędzy to trzy wymówki, których używamy, żeby usprawiedliwić zawartość naszych lodówek, pełnych wysoko przetworzonego, śmieciowego jedzenia. Takiego, które wystarczy włożyć do mikrofalówki, wrzucić na patelnię i... No właśnie. To niestety nie koniec.
Pojęcie locavore przywędrowało z Zachodu. Ten nieprzetłumaczalny termin oznacza osobę świadomie wybierającą żywność naturalną i produkowaną lokalnie. W USA i zachodniej Europie działa coraz więcej społeczności locavores, a samo określenie zdobyło taką popularność, że w 2007r stało się „słowem roku" amerykańskiego słownika Oxford. Czy w Polsce również można być locavore?