Id kategorii - 3
Itemid - 855
view - category
id - 371
referer -
uri - /produkcja-ywnoci
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Produkcja żywności

Ekologiczne znaczy nowoczesne

ekologiczne-znaczy-nowoczesneDo niedawna wzorem postępu było rolnictwo konwencjonalne: nowoczesne technologie i koncentracja produkcji miały dawać same korzyści. Przyniosło straty –  ekologiczne, ekonomiczne i społeczno-kulturowe. Mieliśmy mieć więcej lepszej, tańszej żywności, mamy więcej pozostałości chemii rolnej, dodatków do żywności i więcej wydajemy na leczenie. Chcieliśmy być nowocześni, okazaliśmy się zacofani.

Czytaj więcej...

 

Konwencjonalna fabryka żywności

konwencjonalna-fabryka-zywnosciDo niedawna wzorem postępu było rolnictwo konwencjonalne: nowoczesne technologie i koncentracja produkcji miały dawać same korzyści. Przyniosło straty –  ekologiczne, ekonomiczne i społeczno-kulturowe. Mieliśmy mieć więcej lepszej, tańszej żywności, mamy więcej pozostałości chemii rolnej, dodatków do żywności i więcej wydajemy na leczenie. Chcieliśmy być nowocześni, okazaliśmy się zacofani.

Czytaj więcej...

 

Ekologiczna filozofia produkcji żywności

ekologiczna-filozofia-produkcji-zywnosciDo niedawna wzorem postępu było rolnictwo konwencjonalne: nowoczesne technologie i koncentracja produkcji miały dawać same korzyści. Przyniosło straty –  ekologiczne, ekonomiczne i społeczno-kulturowe. Mieliśmy mieć więcej lepszej, tańszej żywności, mamy więcej pozostałości chemii rolnej, dodatków do żywności i więcej wydajemy na leczenie. Chcieliśmy być nowocześni, okazaliśmy się zacofani.

Czytaj więcej...

 

Nowoczesna produkcja żywności

nowoczesna-produkcja-zywnosciCo przeciętny Polak ma na talerzu? Niestety - coraz częściej pestycydy, antybiotyki, hormony. Producenci żywności ścigają się z czasem i ekonomią, nie zważając na nasze zdrowie. A przecież produkcja i dostarczanie pożywienia do sklepów, supermarketów i w ostateczności - do naszych żołądków - nie może być fabryką. Odbiorcą jest przecież wciąż ten sam człowiek, który od czasów ewolucji nie zmienił się tak bardzo - potrzebuje witamin, składników mineralnych, wartości odżywczych. A co dostaje?

Czytaj więcej...

 

Rolnictwo stawia na ekologię

rolnictwo-stawia-na-ekologiePo wielkiej fascynacji świata produkcją żywności w warunkach przemysłowych konsumenci coraz częściej poszukują naturalnych i zdrowych produktów. Są gotowi więcej za taką żywność zapłacić.

Czytaj więcej...

 

Graj w zielone przetworzone, czyli przetwórstwo ekożywności

graj-w-zielone-przetworzoneSkąd wiadomo, że produkty ekologiczne są ekologiczne? Jak przetwarza się żywność ekologiczną? Co oznaczają nazwy zapisane na etykietach ekologicznej żywności? Bycie świadomym konsumentem wymaga wiedzy. Wszystko po to, byśmy nie dali się nabić w butelkę.

Czytaj więcej...

 

O chowie zwierząt

o-chowie-zwierzatCzęsto słyszymy, że jesteśmy tym, co jemy. Nie ma w tym żadnej przesady. Nasz sposób odżywiania ma wielkie znaczenie dla naszego życia i zdrowia. Jednym ze stałych składników diety większości z nas jest mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego. Istnieją tak duże różnice w sposobie chowu zwierząt w gospodarstwach ekologicznych i konwencjonalnych, że chcąc być świadomym konsumentem, trzeba je znać.

Czytaj więcej...

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!