Witamina D – nieodkryty skarb na wyciągnięcie ręki
W ostatnich latach badania nad witaminą D pokazały jak niezwykle istotną rolę odgrywa ona w naszym organizmie – od utrzymania zdrowych kości i mięśni, przez prawidłowy rozwój komórek, aż po prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Nazywana jest, nie bez powodu, witaminą życia, ponieważ wpływa na wiele procesów życiowych. Nasza skóra ma zdolność produkcji witaminy D pod wpływem promieni UVB. Jednak w Polsce ilość słonecznych dni jest niewystarczająca, aby jedynie w ten sposób dostarczać niezbędnej dawki witaminy D. Szczególnie kobiety, powinny na stałe włączyć do swojej diety preparaty tej witaminy. Na pozytywne efekty nie będą musiały długo czekać.
Węglowodany to dla ludzkiego organizmu bezcenne źródło glukozy - podstawowego paliwa energetycznego. W naszej diecie jest pełno glukozowych propozycji. Najczęściej są pyszne, słodkie i chętnie pałaszowane. Przybierają także inne postaci smakowe. Wówczas potrafią nas zwodzić. Możemy nie wiedzieć, że dostarczamy organizmowi glukozę.
Wielu z nas na hasło „metabolizm" ma swoją własną definicję. Raz jest rozumiany jako częstość wypróżnień, innym razem jako apetyt, rzadziej jako tendencja do tycia. Dowiedz się, czym jest metabolizm i jakie są jego prawa oraz dlaczego organizm człowieka można nazwać znakomitym matematykiem.
Przewód pokarmowy człowieka zasiedlają miliony bakterii - organizmy, bez których nie moglibyśmy żyć i chorobotwórcze drobnoustroje. Co mają wspólnego z odpornością i alergiami? Zagłębiamy się w wewnętrzny mikrokosmos.
Białko buduje się etapami. Jego podstawowym budulcem są aminokwasy. Jak to się dzieje, że różne białka są bezbłędnie wykorzystywane przez organizm do różnych celów? Odkrywamy fascynujące tajemnice technologiczne organizmu i jego skomplikowane mechanizmy zarządzania białkami.
"Jesteś tym, co jesz" mówił Hipokrates. W XXI wieku bardziej trafnym określeniem jest: "Jesteś tym, co jedzą twoje komórki" - piszemy o przełomowej koncepcji odżywiania komórkowego.
Jaka jest różnica pomiędzy "odżywianiem się" a "odżywianiem organizmu"? Dlaczego osoby otyłe przeważnie są niedożywione? Co dzieje się z pokarmem, który trafia do naszych żołądków? Zapraszamy w podróż do własnego wnętrza.