Cukrzyca to choroba zdradliwa, niebezpieczna i rozprzestrzeniająca się w szybkim tempie - cierpi na nią już ćwierć miliarda mieszkańców Ziemi. Co więcej, ta liczba stale rośnie.
W leczeniu tej ciężkiej choroby duże znaczenie odgrywa odpowiednia dieta. Przeczytaj, ile kalorii dziennie powinno się dostarczać organizmowi oraz jakie składniki odżywcze i w jakich proporcjach, jak też o tym, czym różni się dieta początkowa od docelowej.
Alergia jest nie tylko niebezpieczna, ale i podstępna. Potrafi dawać sygnały, których nie potrafimy właściwie odczytać. Tylko właściwe, szybkie jej rozpoznanie, leczenie, unikanie alergenów gwarantują, że nie będzie postępowała i coraz mocniej zagrażała organizmowi. Nie bagatelizujmy jej, nawet gdy jest przebrana w niewinne fatałaszki. Na balu maskowym łatwo o pomyłkę.
Dlaczego alergik czuje, że ma układ odpornościowy?
Każdego dnia, niezależnie od tego czy mieszkamy pod chmurnym, północnym niebem, czy na tropikalnej wyspie, jesteśmy narażeni na nieustanny kontakt z mikroorganizmami. Bakterie, wirusy i grzyby towarzyszą nam od tysięcy lat. Środowisko, w którym funkcjonujemy, od zawsze jest przepełnione tymi maleńkimi formami życia. Organizmy bronią się przed nimi dzięki działaniu układu immunologicznego. Czasem jednak układ odpornościowy szaleje i reaguje walecznie na zupełnie niegroźne substancje. Tak objawiają się alergie.
Coraz częściej zwracamy uwagę na dziwne reakcje, które pojawiają się po spożyciu pokarmów. Zdarzają się tylko czasem i dotyczą tylko niektórych. To dobrze znana grupa objawów, które określamy wspólnym hasłem ALERGIA. Jednak czy to wstępne założenie, że dotyczy ona tylko niektórych, jest słuszne? Czy jeśli nigdy nie zdarzyło nam się spuchnąć po zjedzeniu orzeszka lub kichać seryjnie, to nasze poczucie bezpieczeństwa można uśpić?
{jcomments on}Badania wykazują, że odpowiednia dieta zwiększa skuteczność innych metod leczenia tego schorzenia. Sprawdź, jakie produkty szkodzą twojemu dziecku, i zapoznaj się z niezwykle dokładnymi wskazaniami dietetycznymi.