Id kategorii - 72
Itemid - 188
view - article
id - 267
referer -
uri - /etykiety-twarz-produktu/czy-wiesz-co-jesz
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobaczBrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Czy wiesz, co jesz?

czy-wiesz-co-jesz

 

 

Większość z nas ulega reklamom, modom, tradycji - nie wnikając i nie sprawdzając, co naprawdę je. Co gorsza, wielu rodziców nie zdaje sobie w pełni sprawy z tego, czym karmi także swoje dzieci.

 

Czytaj etykiety

Aby to zmienić, warto przede wszystkim postarać się o to, by stać się świadomym konsumentem. Jak to zrobić? Robiąc zakupy, trzeba zwracać uwagę na etykiety. Warto wyrobić w sobie ten nawyk. Dzięki temu będziemy zawsze wiedzieć dokładnie co kupujemy, a przez to ochronimy siebie i swoją rodzinę przed takimi chorobami, jak: otyłość, cukrzyca czy choroby serca. Czytając etykietę możemy dowiedzieć się m.in., ile cukru jest w danym produkcie i na podstawie tej informacji - jeśli np. cukru będzie za dużo - zrezygnować z zakupu. Może też okazać się, że w "parówkach cielęcych" prawie nie ma cielęciny, a w napoju owocowym aż roi się od konserwantów i sztucznych barwników. Należy pamiętać, że producent ma obowiązek umieszczania na etykiecie informacji w sposób zrozumiały, wyraźny i czytelny. Brak natomiast etykiety lub brak precyzyjnych informacji to sygnał do tego, by odrzucić ofertę producenta.

Prawo gwarantuje

Producent nie może umieszczać informacji na etykiecie, które mogą konsumenta wprowadzać w błąd.

Każdy produkt spożywczy musi posiadać konkretne informacje. Należą do nich dane dotyczące nazwy produktu oraz jego składu, czyli spisu wszystkich surowców, które zostały użyte w procesie produkcji. Jako pierwszy będzie wymieniony składnik znajdujący się w produkcie w największej ilości. Obowiązek podawania wykazu składników nie dotyczy produktów jednoskładnikowych, np. cukru. Spis zawiera także nazwy substancji dodatkowych (np. glutaminian sodu) lub ich numery (np. E-621). Podawanie składu produktu jest szczególnie istotne dla osób, które z różnych przyczyn (np. z powodu alergii) nie mogą spożywać danego składnika, np. glutenu, lub produktu - nasion sezamu czy orzeszków ziemnych.

Zjeść przed czasem

Kolejne informacje to termin przydatności do spożycia, waga netto lub liczba sztuk. Trzeba pamiętać, że nie zawsze wielkość opakowania stanowi o wadze produktu. Dlatego ważne jest zwracanie uwagi, ile rzeczywiście waży sam produkt. Inne ważne informacje, których warto szukać, to te, które dotyczą wartości odżywczej, a więc ilości wybranych składników pokarmowych oraz energii zawartych w określonej porcji produktu, np. w 100 g lub 100 ml. Producenci żywności mogą podawać tę informację, ale nie muszą. Zobowiązani są do tego producenci produktów spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego - np. dla małych dzieci, sportowców, osób na diecie bezglutenowej. Częściowe znakowanie wartością odżywczą, czyli informacja o zawartości tłuszczu, obowiązuje producentów produktów mlecznych. W pozostałych przypadkach umieszczanie informacji o wartości odżywczej obowiązuje producentów, którzy podają na etykiecie oświadczenia żywieniowe. A jest to każda informacja, która sugeruje, że produkt posiada cechy odżywcze, np. produkt niskotłuszczowy, produkt niskocukrowy.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!