Id kategorii - 72
Itemid - 188
view - article
id - 267
referer -
uri - /etykiety-twarz-produktu/czy-wiesz-co-jesz
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

Czy wiesz, co jesz?

czy-wiesz-co-jesz

 

 

Większość z nas ulega reklamom, modom, tradycji - nie wnikając i nie sprawdzając, co naprawdę je. Co gorsza, wielu rodziców nie zdaje sobie w pełni sprawy z tego, czym karmi także swoje dzieci.

 

Czytaj etykiety

Aby to zmienić, warto przede wszystkim postarać się o to, by stać się świadomym konsumentem. Jak to zrobić? Robiąc zakupy, trzeba zwracać uwagę na etykiety. Warto wyrobić w sobie ten nawyk. Dzięki temu będziemy zawsze wiedzieć dokładnie co kupujemy, a przez to ochronimy siebie i swoją rodzinę przed takimi chorobami, jak: otyłość, cukrzyca czy choroby serca. Czytając etykietę możemy dowiedzieć się m.in., ile cukru jest w danym produkcie i na podstawie tej informacji - jeśli np. cukru będzie za dużo - zrezygnować z zakupu. Może też okazać się, że w "parówkach cielęcych" prawie nie ma cielęciny, a w napoju owocowym aż roi się od konserwantów i sztucznych barwników. Należy pamiętać, że producent ma obowiązek umieszczania na etykiecie informacji w sposób zrozumiały, wyraźny i czytelny. Brak natomiast etykiety lub brak precyzyjnych informacji to sygnał do tego, by odrzucić ofertę producenta.

Prawo gwarantuje

Producent nie może umieszczać informacji na etykiecie, które mogą konsumenta wprowadzać w błąd.

Każdy produkt spożywczy musi posiadać konkretne informacje. Należą do nich dane dotyczące nazwy produktu oraz jego składu, czyli spisu wszystkich surowców, które zostały użyte w procesie produkcji. Jako pierwszy będzie wymieniony składnik znajdujący się w produkcie w największej ilości. Obowiązek podawania wykazu składników nie dotyczy produktów jednoskładnikowych, np. cukru. Spis zawiera także nazwy substancji dodatkowych (np. glutaminian sodu) lub ich numery (np. E-621). Podawanie składu produktu jest szczególnie istotne dla osób, które z różnych przyczyn (np. z powodu alergii) nie mogą spożywać danego składnika, np. glutenu, lub produktu - nasion sezamu czy orzeszków ziemnych.

Zjeść przed czasem

Kolejne informacje to termin przydatności do spożycia, waga netto lub liczba sztuk. Trzeba pamiętać, że nie zawsze wielkość opakowania stanowi o wadze produktu. Dlatego ważne jest zwracanie uwagi, ile rzeczywiście waży sam produkt. Inne ważne informacje, których warto szukać, to te, które dotyczą wartości odżywczej, a więc ilości wybranych składników pokarmowych oraz energii zawartych w określonej porcji produktu, np. w 100 g lub 100 ml. Producenci żywności mogą podawać tę informację, ale nie muszą. Zobowiązani są do tego producenci produktów spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego - np. dla małych dzieci, sportowców, osób na diecie bezglutenowej. Częściowe znakowanie wartością odżywczą, czyli informacja o zawartości tłuszczu, obowiązuje producentów produktów mlecznych. W pozostałych przypadkach umieszczanie informacji o wartości odżywczej obowiązuje producentów, którzy podają na etykiecie oświadczenia żywieniowe. A jest to każda informacja, która sugeruje, że produkt posiada cechy odżywcze, np. produkt niskotłuszczowy, produkt niskocukrowy.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!