Stosowanie dodatków do żywności ma swoje wady i zalety. Trudno nam sobie wyobrazić zupełny brak produktów o przedłużonej trwałości, czy produktów o określonej barwie i smaku. Należy jednak pamiętać, że coraz więcej produktów spożywczych zawiera substancje dodatkowe, co sprzyja kumulacji tych substancji w naszym organizmie.
Stosowany w przemyśle spożywczym od wielu lat, w naszych kuchniach dodawany do wszelkich potraw - łatwo i tanio wzmacnia ich smak oraz zapach, składnik mieszanek przyprawowych do wszystkiego. Dzięki niemu papka z soi uchodzi za pasztet z dziczyzny. Wieeeelki karierowicz i… czarny charakter! Jego nadmierne spożycie, zwłaszcza przez dzieci, może być niebezpieczne dla zdrowia i wypacza prawidłowe nawyki żywieniowe.
Coraz więcej produktów spożywczych zawiera konserwanty, wypełniacze, polepszacze smaku.Substancje dodatkowe pełnią różnorodne funkcje – np. konserwują, nadają smak i zapach, są emulgatorami czy stabilizatorami. Są to substancje bez których trudno sobie wyobrazić współczesny przemysł spożywczy. Z drugiej jednak strony tak duża powszechność stosowania substancji dodatkowych może być szkodliwa.