Id kategorii - 0
Itemid - 189
view - category
id - 73
referer -
uri - /dodatki-do-ywnoci
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Dodatki do żywności

Zalety i wady konserwantów... i nie tylko

zalety-i-wady-konserwantow-01Stosowanie dodatków do żywności ma swoje wady i zalety. Trudno nam sobie wyobrazić zupełny brak produktów o przedłużonej trwałości, czy produktów o określonej barwie i smaku. Należy jednak pamiętać, że coraz więcej produktów spożywczych zawiera substancje dodatkowe, co sprzyja kumulacji tych substancji w naszym organizmie.

Czytaj więcej...

 

Glutaminian sodu: aż za smacznie

glutaminian-sodu-az-za-smacznieStosowany w przemyśle spożywczym od wielu lat, w naszych kuchniach dodawany do wszelkich potraw - łatwo i tanio wzmacnia ich smak oraz zapach, składnik mieszanek przyprawowych do wszystkiego. Dzięki niemu papka z soi uchodzi za pasztet z dziczyzny. Wieeeelki karierowicz i… czarny charakter! Jego nadmierne spożycie, zwłaszcza przez dzieci, może być niebezpieczne dla zdrowia i wypacza prawidłowe nawyki żywieniowe.

Czytaj więcej...

 

Nasza żywność: dodatki do żywności

nasza-zywnosc-dodatki-do-zywnosciCoraz więcej produktów spożywczych zawiera konserwanty, wypełniacze, polepszacze smaku. Substancje dodatkowe pełnią różnorodne funkcje – np. konserwują, nadają smak i zapach, są emulgatorami czy stabilizatorami. Są to substancje bez których trudno sobie wyobrazić współczesny przemysł spożywczy. Z drugiej jednak strony tak duża powszechność stosowania substancji dodatkowych może być szkodliwa.

Czytaj więcej...

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!