Monodiety to diety jednoskładnikowe – podstawą całodziennego menu jest jeden określony produkt spożywczy, od którego wywodzi się nazwa diety. Wyróżniamy więc m.in. dietę jabłkową, bananową, makaronową, ziemniaczaną czy sokową. Często stosowane jako diety odchudzające.
ZALETY:
Ta dieta nie ma żadnych racjonalnych zalet, jej jedyną zaletą może być łatwość komponowania, bo skupiamy się tylko na jednym produkcie spożywczym…
WADY:
opierają się na spożyciu tylko jednego produktu, są więc dietami o niskiej wartości odżywczej, nie pokryją w pełni zapotrzebowania na wszystkie niezbędne składniki odżywcze, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu,
„głodówką bez głodzenia się” – stosując np. dietę jabłkową, na śniadanie, obiad i kolację jemy jedynie jabłka, zaspokajamy podstawową potrzebę fizjologiczną, jaką jest głód, jednocześnie głodząc nasz organizm, gdyż jadłospis składający się z samych jabłek nie dostarczy nam wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiednich ilościach,
przyczyniają się do powstawania niedoborów żywieniowych, co z kolei może spowodować pogorszenie stanu zdrowia, szczególnie jeśli taki rodzaj diety stosujemy przez kilka tygodni,
mogą wpłynąć na pogorszenie samopoczucia, do czego przyczynia się bardzo monotonny charakter tych diet, ciągłe spożywanie tego samego produktu może spowodować niechęć do jego jedzenia, znużenie, apatię i rozdrażnienie,
przyczyniają się do spożycia nadmiernych ilości substancji antyodżywczych obecnych w niektórych produktach żywnościowych – np. osoby stosujące dietę kapuścianą z powodu niedostatecznego spożycia jodu mogą być zagrożone wolotwórczym działaniem substancji goitrogennych zawartych w kapuście,
są niewłaściwie zbilansowane i niskoenergetyczne, dlatego przyczyniają się do spowolnienia przemiany materii,
ze względu na niską wartość energetyczną szybkie zmniejszenie masy ciała jest przede wszystkim związane z utratą płynów, a nie tkanki tłuszczowej. W sytuacji deficytu energii z pożywienia organizm w pierwszej kolejności pozyskuje ją z glikogenu, a podczas rozpadu 1 g glikogenu uwalnia się 3,5 g wody, stąd tak szybka utrata wagi. Dlatego też po powrocie do starych nawyków żywieniowych obserwujemy efekt jojo (z tego względu monodiety zdecydowanie nie należą do skutecznych sposobów walki z nadwagą czy otyłością),
diety jednoskładnikowe nie kształtują prawidłowych nawyków żywieniowych, zatem nie mieszczą się w kategoriach racjonalnych i zdrowych diet.