Id kategorii - 229
Itemid - 81
view - article
id - 1876
referer -
uri - /eksperci-o-popularnych-dietach/1876-dieta-kwaniewskiego
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

jestem prosumentem2



Joomla Extensions powered by Joobi

Dieta Kwaśniewskiego

 

Ewelina Pałkowska
Polskie Towarzystwo Dietetyki 

 

Zwana jest również dietą optymalną, jej autorem jest lekarz – Jan Kwaśniewski. Założeniem diety jest redukcja masy ciała rzędu 5 kg w ciągu miesiąca.

 

Zasady diety

Jest to dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa. Autor proponuje spożywanie w obfitych ilościach produktów pochodzenia zwierzęcego (jaja, nabiał, mięso, podroby, masło, sery), przy jednoczesnym maksymalnym ograniczeniu produktów będących źródłem węglowodanów (m.in.: produkty zbożowe, owoce). Dzienny jadłospis składa się z trzech posiłków – złożonych, oczywiście, z produktów bogatych w tłuszcz. Stosując dietę Kwaśniewskiego, na śniadanie możemy przygotować sobie: jajecznicę na bekonie, na obiad – barszcz z kiełbasą, plastrami boczku wędzonego, śmietaną i jajkiem, do tego gotowaną golonkę serwowaną z sosem chrzanowym, natomiast wśród propozycji na kolację znaleźć można np.: zupę mleczną przygotowana z pełnego mleka z 2 żółtkami i 2 łyżkami masła.

ZALETY:

  • smaczna w opinii osób lubiących jeść tłusto,
  • umożliwia znaczną redukcję masy ciała,
  • autor twierdzi, że dieta: dodaje energii, ma korzystny wpływ na zdrowie i zwiększa odporność.

WADY:

  • monotonna: okrojony asortyment produktów dozwolonych może szybko znudzić mniej wytrwałych,
  • dosyć rygorystyczna w swym założeniu: należy ważyć produkty, robić dzienny bilans spożycia białek, tłuszczów i węglowodanów (przynajmniej na początku), ponieważ, aby dieta przyniosła oczekiwany efekt, musi być spełniona zasada proporcjonalności:

1 g białka : 3–3,5 g tłuszczu : 0,8 g węglowodanów [na 1 kg należnej masy ciała]

  • jest niemal całkowicie pozbawiona owoców i warzyw, tym samym – witamin (głównie rozpuszczalnych w wodzie) oraz składników mineralnych,
  • niedobór warzyw, owoców, produktów zbożowych sprawia, że jest to dieta uboga w błonnik pokarmowy, przez co pojawić się mogą zaparcia,
  • znaczna zawartość fosforu (zawartego głównie w rybach, mięsie) może wpływać niekorzystnie na stan kośćca i pracę nerek,
  • ogromne ilości tłuszczu zwierzęcego (znacznie przekraczające zalecenia), w którym dodatkowo dominują nasycone tłuszczowe, mogą prowadzić do rozwoju szeregu zaburzeń, m.in. gospodarki lipidowej (hipercholesterolemia) i zmian miażdżycowych, a tym samym potęgować ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

button_wybierzdiete

button_policzbmi

ciekawostki_button