Id kategorii - 37
Itemid - 282
view - article
id - 16
referer -
uri - /choroby-dietozalene-40/w-objciach-cukrzycy
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
konkurs dla klas I-III

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs dla szkół

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer_zobaczPlanujeGotuje.pl
kreator jadłospisów

pointer zobacz#BrudnoTu
mapa dzikich wysypisk 

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

FBOS 10 lat APZ 170px



Joomla Extensions powered by Joobi

w-objeciach-cukrzycy-choroby-insulina-cukier-cukrzycaW objęciach cukrzycy

 

Cukrzyca to choroba zdradliwa, niebezpieczna i rozprzestrzeniająca się w szybkim tempie - cierpi na nią już ćwierć miliarda mieszkańców Ziemi. Co więcej, ta liczba stale rośnie.

 

Cukrzyca jest czwartą w kolejności przyczyną zgonów w większości krajów o wysokim dochodzie. Powikłania cukrzycy przyczyniają się też do zwiększenia liczby osób niepełnosprawnych, mniejszej średniej długości życia. Cukrzycę trudno wykryć, nie badając krwi - wiele osób żyje z tą wyniszczającą chorobą przez lata, nie wiedząc o tym.

Objawy

Do najczęstszych symptomów cukrzycy można zaliczyć: senność, ogólne osłabienie, utratę wagi mimo prób zaspokojenia silnego głodu, zwiększone pragnienie i związaną z tym zwiększoną ilość oddawanego moczu. Mogą występować także nudności oraz zmęczenie.

Podstawowym jednak symptomem choroby jest zwiększone stężenie glukozy we krwi. Podwyższenie ilości cukru we krwi zależy od rodzaju cukrzycy i w zależności od niego może występować po spożyciu węglowodanów lub niezależnie.

Przyczyna…

Dlaczego u osób z cukrzycą zwiększa się stężenie glukozy we krwi? Głównym powodem jest utrudnienie w przenikaniu tego cukru z krwi do komórek, które zużywają glukozę do swoich normalnych procesów życiowych. Życie komórek to życie całego organizmu.

Proces przenikania glukozy do komórek jest złożony. Pobudza go hormon - insulina. Hormon ten powoduje zmiany w błonach komórkowych, które ułatwiają przenikanie glukozy z zewnątrz do komórek. Pod wpływem insuliny glukoza ulega szybszemu wykorzystaniu. Brak insuliny hamuje ten proces, powstaje cukrzyca.

…i skutek

Jeśli insuliny nie ma lub jej wydzielanie jest znacznie zmniejszone, powstaje cukrzyca typu 1. W cukrzycy typu 2 pierwotną przyczyną jest nie tyle brak wytwarzania insuliny, ile brak wrażliwości komórek na ten hormon.

Typ 1 rozpoznawany jest najczęściej u dzieci i osób młodych. Aby utrzymywać poziom glukozy na odpowiednim poziomie, muszą one codziennie wstrzykiwać sobie insulinę. Brak insuliny oznacza śmiertelne zagrożenie. Cukrzyca typu 1 ujawnia się nagle i dramatycznie. Rozpoznanie cukrzycy typu 2 następuje zwykle po ukończeniu 40. roku życia, ale zdarza się i wcześniej, nawet u dzieci. Ten typ choroby może rozwijać się bezobjawowo przez wiele lat, a diagnoza jest często związana z powikłaniami lub przypadkowa - podczas badania poziomu glukozy we krwi lub w moczu.

Cukrzyca typu 2 jest najczęściej, ale nie zawsze związana z otyłością, co może być przyczyną odporności na insulinę i prowadzić do podwyższenia stężenia glukozy we krwi.

W każdym kraju o wysokich dochodach cukrzyca zalicza się do głównych "sprawców" ślepoty, niewydolności nerek i amputacji kończyn dolnych. Ta podstępna choroba jest jedną z wiodących przyczyn zgonów, głównie ze względu na zwiększone ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu.

Kto jest zagrożony?

Osoby o zwiększonym ryzyku zachorowania na cukrzycę:

* najbliżsi krewni chorych na cukrzycę,

* osoby, u których wykryto w przeszłości upośledzenie tolerancji glukozy,

* kobiety, które przebyły cukrzycę ciężarnych,

* osoby, u których wykryto przeciwciała przeciwwyspowe.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!