Id kategorii - 371
Itemid - 529
view - category
id - 295
referer -
uri - /przepisy-od-wita-313/wielkanoc/dania-gowne
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

dania główne

Pieczeń z indyka z żurawinami

wielkanoc_pieczen_z_indykaMięso opłucz, osusz, rozkrój na prostokątny płat, oprósz solą i pieprzem. Żurawiny opłucz, starannie osącz. Ser pokrój w małą kostkę, ułóż z żurawinami na mięsie, posyp łyżką cukru. Mięso z serem i żurawinami niezbyt ścisło zwiń w roladę, obwiąż nicią, odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Potem osącz, polej rozpuszczonym masłem. Roladę włóż do foliowego rękawa do pieczenia, ułóż na blasze. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz ok. 1 godziny w 190°C. 10 minut przed końcem obłóż resztą żurawin, posyp cukrem.

Czytaj więcej...

 

Pasztet jarski

wielkanoc_pasztet_jarskiCiecierzycę namocz na noc. Soczewicę ugotuj, ciecierzycę (namoczoną) także. Zmiel razem. Cebulę pokrój i podsmaż na oliwie z oliwek. Podsmażoną cebulkę - także zmieloną - dodaj do masy razem z oliwą ze smażenia. Dodaj jajko, wyciśnięty czosnek, wymieszaj razem. Dopraw do smaku. Jeśli pasztet będzie za rzadki dodaj otrębów pszennych. Formę wyłóż folią, wysmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą. Całą masę wyłóż do formy. Na wierzch połóż wiórki masła. Piecz około godziny w 180oC.

Czytaj więcej...

 

Zupa chrzanowa

wielkanoc_zupa_chrzanowaMarchewkę, pietruszkę, selera i cebulę umyj i obierz, wrzuć do garnka, zalej wodą (ok. 1,5 l), dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Odcedź warzywa. Chrzan utrzyj, wsyp do wywaru warzywnego i gotuj 20 minut. Przetrzyj przez sito i dodaj jogurt oraz startą bułkę lub utartego ziemniaka. Gotuj jeszcze kilka minut, aż zupa zgęstnieje. Żółtko utrzyj z musztardą i zapraw nim zupę. Dopraw do smaku. Wędzonkę pokrój w drobne paseczki, podsmaż bez tłuszczu i dodaj do zupy.

Czytaj więcej...

 

Żurek z jajkiem

wielkanoc_zurekGrzyby namocz. Warzywa i zalej 1 ½ litra wody, zagotuj, dodaj przyprawy. Gotuj na małym ogniu, gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je, wlej zakwas, dodaj grzyby i liście laurowe i zagotuj ponownie. Po 30 minutach gotowania wyjmij grzyby, potnij je w małe paseczki i wrzuć z powrotem, dopraw do smaku i zabiel jogurtem. Do każdej porcji dodaj jajko podzielone na ćwiartki.

Czytaj więcej...

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!