Mięso opłucz, osusz, rozkrój na prostokątny płat, oprósz solą i pieprzem. Żurawiny opłucz, starannie osącz. Ser pokrój w małą kostkę, ułóż z żurawinami na mięsie, posyp łyżką cukru. Mięso z serem i żurawinami niezbyt ścisło zwiń w roladę, obwiąż nicią, odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Potem osącz, polej rozpuszczonym masłem. Roladę włóż do foliowego rękawa do pieczenia, ułóż na blasze. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz ok. 1 godziny w 190°C. 10 minut przed końcem obłóż resztą żurawin, posyp cukrem.
Ciecierzycę namocz na noc. Soczewicę ugotuj, ciecierzycę (namoczoną) także. Zmiel razem. Cebulę pokrój i podsmaż na oliwie z oliwek. Podsmażoną cebulkę - także zmieloną - dodaj do masy razem z oliwą ze smażenia. Dodaj jajko, wyciśnięty czosnek, wymieszaj razem. Dopraw do smaku. Jeśli pasztet będzie za rzadki dodaj otrębów pszennych. Formę wyłóż folią, wysmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą. Całą masę wyłóż do formy. Na wierzch połóż wiórki masła. Piecz około godziny w 180oC.
Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę umyj i obierz, wrzuć do garnka, zalej wodą (ok. 1,5 l), dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Odcedź warzywa. Chrzan utrzyj, wsyp do wywaru warzywnego i gotuj 20 minut. Przetrzyj przez sito i dodaj jogurt oraz startą bułkę lub utartego ziemniaka. Gotuj jeszcze kilka minut, aż zupa zgęstnieje. Żółtko utrzyj z musztardą i zapraw nim zupę. Dopraw do smaku. Wędzonkę pokrój w drobne paseczki, podsmaż bez tłuszczu i dodaj do zupy.
Grzyby namocz. Warzywa i zalej 1 ½ litra wody, zagotuj, dodaj przyprawy. Gotuj na małym ogniu, gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je, wlej zakwas, dodaj grzyby i liście laurowe i zagotuj ponownie. Po 30 minutach gotowania wyjmij grzyby, potnij je w małe paseczki i wrzuć z powrotem, dopraw do smaku i zabiel jogurtem. Do każdej porcji dodaj jajko podzielone na ćwiartki.