1 i ½ kg mięsa z piersi indyka (może też być schab lub cielęcina)
sól
biały pieprz
250 g świeżych lub mrożonych żurawin albo słoik żurawin smażonych w cukrze (wtedy już nie dodajemy cukru)
150 g żółtego sera
2 łyżki masła
2-3 łyżki cukru
Mięso opłucz, osusz, rozkrój na prostokątny płat, oprósz solą i pieprzem. Żurawiny opłucz, starannie osącz. Ser pokrój w małą kostkę, ułóż z żurawinami na mięsie, posyp łyżką cukru. Mięso z serem i żurawinami niezbyt ścisło zwiń w roladę, obwiąż nicią, odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Potem osącz, polej rozpuszczonym masłem. Roladę włóż do foliowego rękawa do pieczenia, ułóż na blasze. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz ok. 1 godziny w 190°C. 10 minut przed końcem obłóż resztą żurawin, posyp cukrem.