Id kategorii - 295
Itemid - 529
view - article
id - 506
referer -
uri - /przepisy-od-wita-313/wielkanoc/dania-gowne/506-piecze-z-indyka-z-urawinami
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Pieczeń z indyka z żurawinami

wielkanoc_pieczen_z_indykaPieczeń z indyka

Składniki:

  • 1 i ½ kg mięsa z piersi indyka (może też być schab lub cielęcina)
  • sól
  • biały pieprz
  • 250 g świeżych lub mrożonych żurawin albo słoik żurawin smażonych w cukrze (wtedy już nie dodajemy cukru)
  • 150 g żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki cukru

Mięso opłucz, osusz, rozkrój na prostokątny płat, oprósz solą i pieprzem. Żurawiny opłucz, starannie osącz. Ser pokrój w małą kostkę, ułóż z żurawinami na mięsie, posyp łyżką cukru. Mięso z serem i żurawinami niezbyt ścisło zwiń w roladę, obwiąż nicią, odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Potem osącz, polej rozpuszczonym masłem. Roladę włóż do foliowego rękawa do pieczenia, ułóż na blasze. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz ok. 1 godziny w 190°C. 10 minut przed końcem obłóż resztą żurawin, posyp cukrem.

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!