Id kategorii - 357
Itemid - 0
view - article
id - 2366:saatka-z-bobem-i-cukini
referer -
uri - /component/content/article/357-wyszukiwarka-przepisow/niadania-na-wynos-czerwiec/2366-saatka-z-bobem-i-cukini
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Sałatka z bobem i cukinią

drugie_sniadanie_t_01_04_salatka_grzanki_truskawki_wodaSałatka z bobem i cukinią

 

 

Składniki na 2 porcje:

  • 10 małych kuleczek mozzarelli lub ½ dużej mozzarelli w kulce
  • 3 łyżki śmietanki kremowej UHT 30%
  • sól i pieprz
  • 6 liści sałaty rzymskiej lub lodowej + ewentualnie garść rukoli
  • 8 cienkich plasterków cukinii
  • 1 filiżanka ugotowanego i obranego bobu
  • 2 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Winegret:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • szczypta soli morskiej gruboziarnistej

Kuleczki mozzarelli przekrój na połówki, wymieszaj ze śmietanką, dopraw solą i pieprzem. Sałatę i ewentualnie rukolę ułóż w miseczce, przekładając je plastrami cukinii i bobem. Dodaj mozzarellę, posyp szczypiorkiem i natką pietruszki. Polej sosem. Podawaj z grzankami czosnkowymi.

Zobacz ten przepis w zestawie śniadaniowym!

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!