10 małych kuleczek mozzarelli lub ½ dużej mozzarelli w kulce
3 łyżki śmietanki kremowej UHT 30%
sól i pieprz
6 liści sałaty rzymskiej lub lodowej + ewentualnie garść rukoli
8 cienkich plasterków cukinii
1 filiżanka ugotowanego i obranego bobu
2 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Winegret:
1 łyżka soku z cytryny
4 - 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
szczypta soli morskiej gruboziarnistej
Kuleczki mozzarelli przekrój na połówki, wymieszaj ze śmietanką, dopraw solą i pieprzem. Sałatę i ewentualnie rukolę ułóż w miseczce, przekładając je plastrami cukinii i bobem. Dodaj mozzarellę, posyp szczypiorkiem i natką pietruszki. Polej sosem. Podawaj z grzankami czosnkowymi.
Grzanki czosnkowe:
4 kromki chleba pełnoziarnistego
1 drobno posiekany ząbek czosnku
sól
1 łyżka miękkiego masła (można zastąpić oliwą z oliwek)
Posiekany czosnek posyp solą i rozetrzyj na desce końcem noża, wymieszaj z miękkim masłem, posmaruj chleb i opiecz pod grillem w piekarniku lub w tosterze.