Id kategorii - 371
Itemid - 530
view - category
id - 296
referer -
uri - /przepisy-od-wita-313/wielkanoc/desery
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

desery

Muffiny cytrynowe

wielkanoc_muffiny_cytrynoweMąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj w naczyniu. Mikserem zmiksuj masło z cukrem aż będzie kremowe, powoli wbijaj jajka, miksując. Do masy maślanej wsypuj na przemian suche składniki, wlewaj maślankę, na końcu sok i skórkę z cytryny. Przygotuj formę - do muffinek lub dowolną. Wypełnij papilotki prawie do pełna - nie urosną bardzo duże. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 15 - 18 minut. Ostudź na kratce. Polej lukrem cytrynowym.

Czytaj więcej...

 

Wielkanocna babka piaskowa

wielkanoc_wielkanocna_babaMasło zmiksuj na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując. Białka oddziel od żółtek. Żółtka pojedynczo wbijaj do masy maślanej, cały czas nie przestając miksować (za szybkie dodanie żółtek grozi zwarzeniem się masy). Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy, delikatnie zmiksuj na wolnych obrotach lub wymieszaj. Dodaj ekstrakt z cytryny - wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę - delikatnie wymieszaj z ciastem.

Formę do babki natłuść i wysyp kaszą manną lub bułką tartą. Wypełnić ciastem.

Piecz w temperaturze 160ºC przez około 1 h (sprawdź patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha).

Czytaj więcej...

 

Mazurek pomarańczowy

wielkanoc_mazurek_pomaranczowyPomarańcze i cytrynę umyj bardzo dokładnie szczoteczką. Otrzyj z nich skórkę na drobnej tarce nie ścierając jasnej części. Całą jasną część obierz i. Usuń pestki. Obrane cytrusy zmiksuj blenderem (nie musi powstać z tego mus - ważne, by były bardzo drobne części). Zmiksowane cytrusy zasyp cukrem i gotuj około 30 - 40 minut, by zrobiła się z nich konfitura - masa zgęstnieje, woda wyparuje. Ciasto pokryj gorącą masą pomarańczową, wyrównaj. Ozdób mazurek migdałami i kandyzowanymi plasterkami pomarańczy.

Czytaj więcej...

 

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!