Id kategorii - 352 Itemid - 0 view - article id - 2201:pierogi-razowe-z-kasz-gryczan-i-suszonymi-liwkami828 referer - uri - /component/content/article/352-wyszukiwarka-przepisow/od-wita-boe-narodzenie/2201-pierogi-razowe-z-kasz-gryczan-i-suszonymi-liwkami828
Pierogi razowe z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami
Składniki:
1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej,
14 suszonych śliwek,
1 posiekana i zrumieniona na patelni cebula,
300 g sera o obniżonej zawartości tłuszczu,
sól, pieprz,
250-300 g mąki razowej (typ 2000),
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
1 jajko,
gorąca woda (ile potrzeba będzie do ciasta)
Śliwki namocz w zimnej wodzie (15 minut) i pokrój w drobną kostkę. Ser dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z cebulką. W dużej misce wymieszaj śliwki, kaszę gryczaną i farsz serowy. Z mąki, jajka i oliwy zagnieć ciasto, stopniowo dodawaj wodę aby wyrobić odpowiednią konsystencję. Gotowe ciasto cienko rozwałkuj, wykrawaj szklanką kółka. Przy pomocy małej łyżeczki nakładać farsz i uformuj pierogi. Ułóż na papierowym ręczniku i posyp mąką. Zagotuj wodę i wrzucaj pierogi tak, żeby nie przerwać wrzenia. Gotuj je 4-5 minut. Podawaj gorące.