Id kategorii - 194
Itemid - 388
view - article
id - 819
referer -
uri - /sniadania-na-wynos/wrzesie/tydzie-3/819-wtorek232
boś

ZOBACZ

Programy
i kampanie Fundacji

WSZYSTKIE TREŚCI NA PORTALU POWSTAJĄ WE WSPÓŁPRACY Z WIODĄCYMI OŚRODKAMI NAUKOWO-BADAWCZYMI

pointer_zobaczZdrowo jem, więcej wiem!
projekt edukacyjny

pointer_zobaczPostaw na słońce
konkurs badawczy

pointer zobaczTradycyjny sad
konkurs grantowy

pointer zobaczFilmeko
konkurs filmowy

pointer zobaczAkademia Fundacji BOŚ
konkurs grantowy

Więcej…

Aktualna kampania

PG baner strona APZ

Piramida zdrowego
żywienia

Zobacz co kryje się pod każdym
piętrem piramidy

boś

Postaw na Słońce

PNS 7 logo

Proszę zarejestrować się w serwisie przed zapiseaniem się na listę wysyłkową.
No account yet? Register

Wtorek

drugie_sniadanie_t_03_02_kurczak_jablko_herbatkaWtorek

  • Kurczak z cynamonem
  • Duże jabłko
  • Herbatka owocowa bez cukru

Kurczak z cynamonem
Składniki na 4 porcje:

  • ½ filet z kurczaka
  • Duża cebula
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • Garść rodzynek
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 100 g ryżu brązowego
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, cynamon

Rodzynki namocz na kilka minut w szklance wody i odsącz. Filet z kurczaka pokrój na drobne paseczki i podsmaż na patelni beztłuszczowej (lub z odrobiną oliwy z oliwek). Przełóż do miseczki. Cebule pokrój w piórka, papryki w cienkie paski. Podsmaż cebule, dodaj mięso, rodzynki oraz paprykę. Całość dopraw solą, pieprzem i cynamonem. Do mięsa z warzywami wsyp ryż, smaż razem przez 1 minutę, ciągle mieszając. Wlej bulion i duś całość pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Możesz jeszcze doprawić. 


Składnik

Jednostki

Ilość

Energia

Kcal

270

Węglowodany

g

49,6

Białko

g

9,0

Tłuszcz

g

7,4

Błonnik pokarmowy

g

8,1

talerz_zielony

Posiłek bogaty w:

białko

potas, magnez, żelazo,
cynk, miedź

witaminę A, E, B1, B2,
PP, B6, foliany, C

talerze_rozowy

Posiłek ubogi w:

 tłuszcz

cholesterol

sód

Kalkulator zdrowia dziecka

Kalkulator zdrowia dziecka

Diety w rytmie fit
Higieniczna Kuchnia - W Polsce wciąż wolimy jadać w domu niż na mieście. Być może dlatego, że wyjście do restauracji traktujemy jako coś specjalnego i rezerwujemy na szczególne okazje. A może dlatego, że boimy się żywności niewiadomego pochodzenia i zatruć pokarmowych? Jednak musimy zdawać sobie sprawę, że większe niebezpieczeństwo zatrucia czyha na nas we własnej kuchni!